Bu yazıda su kuyusu açma maliyeti için bazı araştırmalar yaptık ve iki adımda size işi özetledik.
Su Kuyusu Nedir ve Açma Maliyeti Nedir?
Su kuyusu, kuraklık ve yoksullukla mücadele eden mazlum coğrafyalarda açılan yapılardır. Bu yapılar, yeraltındaki suyun sondaj ve kazı sonrasında yüzeye çıkarılıp belirli bir sistemle (tesisat-pompa-tulumba-çeşme) insanların istifade etmesine uygun hale getirilerek inşa edilirler.
Asya ve özellikle Afrika bölgesinde yaşanan susuzluğa karşı insani yardım vakıflarının vesilesiyle inşa edilen su kuyuları, Asya ve Afrikalı milyonlarca insanın su ihtiyacını karşılamakta. Faaliyetler kapsamında açılan su kuyuları, kullanım alanlarına ve bölge halkının nüfusuna göre çeşitlilik göstermektedir. Standart tulumba sistemi ile inşa edilen su kuyularıyla birlikte çeşmeli su kuyuları, şadırvanlar ve şebekeli su kuyuları bu çeşitliliğe örnek olarak verilebilir.
Temiz ve içilebilir suya ulaşmakta sorun yaşanan bölgelerde, ihtiyaç sahiplerinin su eksikliğini gidermek amacıyla inşa edilen yapılara su kuyusu denilir. Su kuyuları, yeraltına yapılan sondaj sonrasında elde edilen suyu halkın kullanımına sunar.
Su kuyuları; standart sistem ile açılan tulumbalı kuyu, çeşmelerden ve oturma yerlerinden oluşan şadırvan, çeşmelerden oluşan çeşmeli kuyu, yeraltına döşenen boru ve elektrik sistemi sayesinde evlere su ulaşımı sağlayan şebekeli su kuyusu olmak üzere çeşitli şekillerde inşa edilebiliyor.
Su Kuyusu Açma Maliyeti için Sondaj Ücretleri
2024 yılına ait su sondaj metre fiyatı şu şekildedir.
- 0-50 mt arası 50.000 TL
- 50-100 mt arası 90.000 TL
- 100-150 mt 140.000 TL
- 150-200 m 180.000 TL
Bunu hesaplayarak su kuyusu açma maliyeti öğrenebilirsiniz.
Sondaj Fiyatları
İstanbul’da sondaj fiyatlarını etkileyen en önemli unsur sondaj yapılacak yerin konumudur. Örneğin Tuzla’daki bir sondaj fiyatı ile Beylikdüzü’ndeki sondaj metre fiyatı aynı olmayacaktır. Konum belirlendikten sonra sondajın metresi işin içine girmektedir. 40-50 mt. sondaj ile 150-200 mt. sondaj fiyatı yine farklılık gösterecektir.
Sondaj kuyu fiyatları 50.000 TL’den başlayarak sondaj kuyusunun konumu ve derinliğine göre fiyat artmaktadır. İstanbul’da en fazla 50 mt. ile 200 mt. aralığında sondaj kuyusu açılmaktadır. Su kuyusu sondaj fiyatları da 50.000 TL ile 180.000 TL arasında değişmektedir.
Su Kuyusu Nasıl Açılır ve Su Kuyusu Bedeli Nedir?
Su kuyusu, jeoloji mühendislerinin su kaynağı bulunan bölgeyi tespit etmesinden sonra yapılan sondaj sonrası açılır. Bölge şartlarına göre sondaj derinliği değişiklik gösterebilir. Örneğin Asya bölgesinde genellikle yeraltının 20-50 metre derinliğine yapılan sondaj sonrası suya ulaşılırken Afrika’da ise suya ulaşmak 60-100 metre kadar derinliğe sondajı gerekli kılıyor. Sondaj sonrası suya ulaşıldığında kazı yapılıyor ve kuyunun iç kısmına duvar örülüyor. Son olarak kuyunun tesisatı döşenip pompası takıldıktan sonra kuyu bölge halkı tarafından kullanılabilir hale geliyor.
3.000 Euro’ya normal standartlarda bir su kuyusu açtırabilirsiniz. Normal su kuyularından yaklaşık 400 kişi faydalanır. Her yerde bu farklıdır ve ülkelere göre de farklılık gösterir. Mesela; Su kuyusu açtırma bedeli Hissesi Afganistan için 500 TL, Çad için 600 TL, Somali için 850 TL, Uganda için 650 TL ve Bangladeş için ise 500 TL olarak belirlenmiştir. Açma maliyeti olarak sayılabilir.
https://ihh.org.tr/sss/bir-su-kuyusu-bedeli-ne-kadar
Su Kuyusu Ne Kadar Sürede Açılır ve Ömrü Ne Kadardır?
Su kuyusu bağışı, ilgili kuruma iletildikten hemen sonra kuyu açma işlemlerine başlanır. Kuyunun açılacağı ülkedeki partner kuruluş ile irtibata geçilir ve kuyunun açılacağı yer tespit edilir. Tespit edilen bölgeye sondaj uygulanır ve suya ulaşıldıktan sonra kazı işlemlerine başlanır. Kazı işlemi tamamlandıktan sonra duvar örme, tesisat döşeme ve su pompasını yerleştirme gibi işlemler gerçekleştirilir. Tüm bu süreç yaklaşık 3 aylık bir süreyi kapsıyor ve 3 ay sonunda su kuyularımız ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunuluyor.
Su kuyularının kullanım ömrü ve garanti süresi değişebilmektedir. Bu sebeplere bağlı olarak standart bir su kuyusunun ömrü ortalama 3 ilâ 10 yıl arasında değişmektedir. Su kuyusu çalışmalarında garanti süresi 2 yıldır. Açma maliyeti ve süre ile karşılaştırılarak karar verilebilir.
Su Kuyusunun Faydaları Nedir?
Dünyada 750 milyonun üzerinde insan temiz ve içilebilir suya erişemiyor. Bu sayı, dünya üzerindeki yaklaşık 10 insandan 1’inin temiz ve içilebilir suya ulaşamadığını bizlere gösteriyor. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak insanların su ihtiyacını temin etmek elbette ihtiyaç sahibi insana birçok fayda sağlıyor.
Susuzluk ve kirli sudan kaynaklı bulaşıcı hastalıklar Afrika’da her geçen gün artıyor. Kirli sudan kaynaklı dizanteri, tifo, kolera ve muhtelif virüsler insanların ölümüne sebep oluyor. Temiz ve içilebilir su ile bu hastalıkların önüne geçmek, su kuyusunun faydaları arasında başta geliyor. Bununla birlikte, insanların gündelik hayatlarında, yiyeceklerinde ve temizliklerinde temiz su kullanmalarına vesile olmak; bitkilerin ve hayvanların su ihtiyacını karşılamak da su kuyusunun faydaları arasında yer alıyor.