3 Adımda Şahıs Şirketi Açma Maliyeti
Günümüzde şahıs şirketi açma maliyeti çok sorulmaktadır. Sizin için bunları derledik.
Şahıs Şirketi Açma Maliyeti Nedir?
Ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüne, şahıs şirketi denir. Buna harcanan ödeneğe de şahıs şürketi açma maliyeti denir. Şahıs şirketi açma maliyeti yaklaşık olarak, dokümanların hazırlanması, imza sirkülerinin hazırlanması, muhasebeciye ödenecek rakam ile birlikte, 800 TL ile 1000 TL arasında değişir.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi kurmak için gerekli koşulları sağladıktan sonra, hazırlamanız gereken bazı belgeler bulunur. Talep edilen belgeleri hazırladıktan sonra vergi dairesine eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekir. Şahıs şirketi kurulum süreci yoğunluğa göre değişim gösterse de, 2-3 gün içerisinde kurulmuş olacaktır.
Şahıs Şirketi Açma Maliyetinde Gerekli Belgeler
Şahıs şirketi açma maliyetinde gerekli belgeler şunlardır:
• Şahıs şirketi için vergi dairesi sözleşme damga vergisi, noterden imza beyannamesi.
• Şahıs şirket açma için şirket kuruluşu ve elektronik defter kaydı hizmet bedeli.
• Şahıs şirkette eğer süreci muhasebeci yönetecek ise vekalet için notere ödenen ücret.
Şahıs Şirketi Açma Maliyetinde Avantajlar
Şahıs şirketi açma maliyetinin avantajları arasında, daha az sermayeyle ve herhangi bir ortağa ihtiyaç olmadan bireysel kurulmasını sayabiliriz. Muhasebe ücretleri düşük oluyor, defter tasdik ücretleri düşük oluyor, burada kademeli vergi sistemi geçerli. Haliyle şahıs şirketi açılması ve kapatılması daha kolay oluyor.
Ayrıca şahıs şirketi açma maliyetinin avantajlarını şöyle de sıralayabiliriz:
- Şahıs Şirket kuruluşu oldukça hızlı ve kolaydır.
- Şahıs şirketi kuruluş maliyeti diğer şirket türlerine kıyasla daha düşüktür.
- Defter tasdik ücretleri şahıs şirketi için daha uygundur.
- Muhasebeci ya da mali müşavir ücretleri şahıs şirketi için daha düşüktür.
- Gelire göre kademeli vergi sistemi şahıs şirketi için uygulanır.
Şahıs Şirketi Açma Maliyetinde Dezavantajlar
Şahıs şirketi açma maliyetinin dezavantajları arasında, yüksek ciro yaptığında %35 oranına kadar vergi ödeme riskine sahipken, limited şirketlerde vergi oranının %20 olmasını sayabiliriz. Bankaların gözünde limited şirketlerin itibarı çok daha yüksektir. Kredi işlemleri, sanal Pos gibi süreçler limited şirketlerde daha hızlı ilerlerken, şahıs şirketlerinde daha yavaş ilerlemekte. Özetle, şahıs şirketlerinin resmi kurumlarda çok fazla bir prestiji yoktur. Limited şirketlerinin prestiji daha fazla olmaktadır. Markalaşmak isteyen kurumlar için, limited şirketler daha uygun seçenek olmaktadır ve limited şirketle kurumsallaşma engelleri daha hızlı aşılabilmekte.
Ayrıca şahıs şirketi açma maliyetinin dezavantajlarını şöyle de sıralayabiliriz:
- Şahıs şirketi sahipleri, şirketlerinden bağımsız olarak kişisel gelir vergisi öderler. Şahıs şirketi sahipleri, işletmelerinin gelirlerinden bağımsız olarak kişisel gelir vergisi ödemek zorundadırlar.
- Şahıs şirketleri, gelirleri yüksek olan işletmeler için dezavantajlıdır. Şahıs şirketleri, diğer şirket türlerine kıyasla sınırlı kaynaklara sahiptir ve büyüme potansiyelleri daha azdır. Bu nedenle, daha yüksek gelirler elde etmek isteyen işletmeler için, şahıs şirketi yerine diğer şirket türleri daha uygun olabilir.
Vergilendirme usulü şahıs şirketi kademelidir ve geliriniz arttıkça ödeyeceğiniz vergi oranı da artar. Ticari krediler açısından bankalar nezdinde daha az prestijlidir. Kurumsallaşmak zordur. Şahıs şirketi borçlarına karşı tüm mal varlığınız ile sorumlu olursunuz. Bu da şahıs şirketi açma maliyetindeki dezavantajlardan biridir.
Şahıs Şirketi Türleri ve Bu Türlere Göre Şahıs Şirketi Açma Maliyetleri Nelerdir?
Türkiye’de ortaklar arasındaki ilişkiler kanunlarca belirlenmiş farklı şahıs şirketi yapıları bulunuyor. Bu şahıs şirketi açma maliyetleri ve Türk Ticaret Kanunu’na göre şahıs şirketi türleri:
• Kolektif Şirket: En az iki ortakla kurulan kolektif şirketlerin ortak sayısında üst sınır bulunmuyor. Yalnızca gerçek kişilerin ortaklığıyla kurulan tüzel kişilikli bu şirket yapısına göre ortaklar alacaklılara karşı ikincil derece sınırsız sorumluluk taşıyor. Diğer bir deyişle, şahıs şirketi tarafından ödenemeyen borçlar ortakların sorumluluğuna geçiyor. Ayrıca kolektif şirket kurmak için herhangi bir sermaye şartı aranmadığını belirtmek gerek.
• Komandit Şirket: Komandit şirket, ortakların alacaklılara karşı farklı derecede sorumluluk taşıdığı tüzel kişilikli şahıs şirketlerinden biri olarak öne çıkıyor. Kuruluş aşamasında borçlara karşı ortaklardan birinin sınırlı, diğerinin ise sınırsız sorumlu olduğuna dair yazılı sözleşme yapılıyor. Yalnızca gerçek kişiler sınırsız sorumlu ortak olabilirken, sorumluluğu sınırlı ortaklar gerçek veya tüzel kişilerden oluşabiliyor.
Bir de, Türk Ticaret Kanunu yerine Türk Borçlar Kanunu tarafından düzenlenen “Adi Ortaklık” adında başka bir şahıs şirketi türü daha olduğu biliniyor. En az iki kişiyle kurulan bu ortaklık yapısının kendisine ait bir tüzel kişiliği ve ticari unvanı bulunmuyor. Şahıs şirketi tüzel kişiliği olmadığı için ortaklar alacaklılara karşı birinci dereceden sorumlu.
Özetle, şahıs şirketi açmak isteyen herkesin bunları hesaplayıp, düşünmesi gerekir.