Diğerİş Fikirleri

3 Eylemde Hastane Nasıl Açılır?

Hastanesiz bir il, ilçe veya hatta kasaba düşünmek imkansızdır. Hepimizi yaşadığımız yerde güvende hissettiren civarda ulaşılabilir bir hastane mevcudiyetidir.

Hastane Açmak İçin Gerekli Evraklar

Özel hastane ve devlet hastanesi açmak arasında fark vardır.

Özel hastane açmak çok ciddi sorumluluk gerektirmektedir ve bu kapsamda da yine ciddi bir bütçenin bu iş için ayrılması gerektiğinden bahsedilebilir. Türkiye standartlarında bir özel hastane açmak oldukça kapsamlı şarları beraberinde getirmektedir. Bu anlamda bu iş sektöründe yasal gereklilikler kapsamında Özel Hastaneler Yönetmeliği dikkate alınarak işlemler gerçekleştirilmelidir.

Söz konusu şartlar sağlandığında doğru bir bütçe planlaması yapılması önemlidir. Bu doğrultuda yine şartlar, bütçe üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Doğru bir sistem için öncelikle şartlar kapsamında bir plan hazırlanmalı ve buna göre bütçe belirlenerek işlemler gerçekleştirilmelidir.

Özel hastanenin açılabilmesi içi gerekli olan planlamalar kapsamında doktor sayısı, nitelik, destekler, maliyetler göz önünde bulundurulmalıdır. Yasal olarak şartlar sağlandığı ve gerekli bütçe dâhilinde planlamalar gerçekleştirildiği takdirde özel hastane açmak düşünüldüğü kadar zor bir işlem değildir.

Özel hastanenin açılması istenilen bina da yasal çerçeve kapsamında bazı özelliklere sahip olmalıdır. Bu anlamda;
İmar için onay ve belge bulunmalıdır.

  • Valilik tarafında hava, su ve gürültü kirliliği kapsamında belge alınmalıdır.
  • Ulaşıma elverişli bölgede bulunduğuna dair belge alınmalıdır.
  • Personel, otopark ve hizmetlerin hasta sayısına göre yeterli olduğu kanıtlanmalıdır.
  • Ön izinler sağlanmalıdır.

Hastane Açma Maliyeti

Hastane açmak için hatırı sayılır miktarda bir sermaye gerekmektedir. Bu arada diş hastanesi açma maliyetine yer yer benzemektedir. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiye yine sitemiz üstünden ulaşabilirsiniz…

https://acmamaliyeti.com/dis-klinigi-acma-maliyeti/

Özel hastane açmak için gerekli şartlardan biri de yasal anlam dışında tüm yeterliliklerin sağlanabilmesi için özel hastane açma maliyeti 2022 – 2023 kapsamında belirleme gerçekleştirilmesidir. Her geçen sene mevzuatta belirtilen en az 100 yataklı özel hastanelerin açılması için gerekli maliyetler yükselmektedir. Bu kapsamda ilgili ücret genel standartlara bakıldığında 2022 yılı için her yatak başına 400.000 TL gibi bir sayı olarak belirlenmiştir. Yani 100 yatak söz konusu ise en düşük 40.000.000 TL olarak söylenebilir. Fakat piyasa şartları açısından bakılacak olursa da 2023 yılı kapsamında ilgili ücretlerin en az %35 gibi bir miktar arttığı da söylenebilir.

Kısacası, ortalama olarak, bir hastane için tıbbi bölümlerin inşası 45 milyon ila 70 milyon dolara mal olur. 2025 yılında artan zamlarla artık bunun daha yüksek olduğunu da tahmin edebiliriz.

Hastane İçin Uygun Konum Seçmek

Öncelikle hastane nedir ve ne işe yarar tekrar anlamak gerekebilir uygun konum bulmak için. Aşağıdaki video hastaneler arasındaki farklar hakkında konuşmaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=iWzvjKr1l7s

Konumun dışında kullanılacak alan da düşünülmesi gerekenler arasındadır. Şöyle ki: Fiziksel ve hizmet şartlarına bakıldığında özel hastane nasıl açılır diye sorduğumuzda, kapsamlı bir hizmet sağlanabilmesi için çok detaylı şartlar söz konusu olmaktadır.

Bakım yatakları, yeni doğan ve yoğun bakım üniteleri, muayene, müşahede, müdahale odaları, eczane, laboratuar, merkezi ısıtma sistemi, morg ve otopsi uygunluğu, telefon santrali bölümlerinin mevcudiyeti zorunlu ve gereklidir

Hasta odalarının hepsi kolayca temizlenebilir özellikte ve doğrudan güneş ışığı alan konumda olmalıdır. Bir odada ikiden fazla yatak olmamalıdır. Her uzmanlık dalı için en az bir yatak, her odada gerekli sıhhi ürünler bulunmalıdır. Ayrıca 100 yataklı hastane ise en az üç engelli odası bulunmalıdır.

Son olarak da, hemşire çağrı butonu bulunmalı yatak mesafeleri yönetmeliğe göre ayarlanmalıdır.

Tüm bunlar zaten yönetmelik kurallarına göre kontrol edilir. Madde de şu şekildedir: Özel hastanenin yerinde incelemesi: İl Sağlık Müdürlüğünce oluşturulan bir ekip tarafından özel hastanenin bütün tıbbî ünitelerinin yerinde incelemesi yapılır ve Yönetmelikte öngörülen tıbbî donanıma sahip olup olmadığını gösteren bir rapor düzenlenir. Ayrıca inşaatı tamamlanmış hastane binasına ait projeler için; binanın mevcut durumunun ve birimlerin kat ve yerleşimlerinin uygunluğu oluşturulacak Müşterek Teknik Komisyon tarafından yerinde incelenir ve ÖHY Ek-9’da yer alan Müşterek Teknik Rapor hazırlanır. Hazırlanan inceleme raporları ile birlikte ruhsat başvurusu Bakanlığa intikal ettirilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu