Türkiye’de diyetisyenler en fazla tedavi ve yönetim alanlarında çalışmaktadırlar. Halen Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 564, üniversite hastanelerinde 185, özel sağlık kuruluş larında 443 olmak üzere toplam 1182 diyetisyen çalışmaktadır.
Diyetisyen Kliniği ve Açma Maliyeti Nedir?
Diyetisyen, Türkiye içinde faaliyet gösteren herhangi bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakülte veya Yüksekokulu- Beslenme ve Diyetetik Bölümünden, hazırlık sınıfı hariç en az 4 yıllık lisans diplaması ile “Diyetisyen” Unvanı alarak mezun olmuş sağlık meslek mensubudur.
Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin güvenliğinin sağlanmasında ve kalite sistemlerinin kurulmasında; besin ögesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine, besinlerin besinlerle ve/veya ilaçlarla etkileşimlerine göre diyet programı plânlayan, bireylere verilecek olan oral, enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin seçiminde, hazırlanmasında, uygulamalarında ve yukarıda sözü edilen tüm beslenme girişimlerinde eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan, uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır.
Diyetisyen kliniği açma maliyeti için görece diğer uzmanlara bağlı olarak fiziki şartlarda ekstra özellikler aranmamaktadır. Yönetmelik ve kurallar arasında diyetisyen kliniği açma şartları arasında belirli bir metrekare şartı yoktur. Bu yüzden danışmanların ve uzmanın rahatına bağlı olarak uygun danışma merkezi seçilebilir.
Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra, diyetisyen olarak çeşitli sağlık kurumları, özel ve devlet hastaneleri gibi yerlerde görev alabilir ve aynı zamanda bireysel düzeyde kendi işini kurup, kişilere özel beslenme programları oluşturabilirsin.
Diyetisyen şirketinin kuruluş maliyeti, tercih edilecek şirket türüne göre değişmektedir. Şahıs şirketini tercih ederseniz, 2023 yılındaki minimum gereksinimler ile yaklaşık 800 TL – 1.000 TL gibi şirketinizin kuruluşunu yapabilir, vergi levhanızı alabilirsiniz.
Şahıs şirketlerinin açılması ve vergi levhası alınabilmesi için, ticaret odası veya esnaf ve sanat karlar odasına kayıt olma zorunluluğu yoktur. Ancak, diyetisyen faaliyetleriniz için ticaret odası veya esnaf ve sanat karlar odasına kayıt olmanız gerekirse, ayrıca 2.500 TL – 3.000 TL civarında oda kayıt masrafları olacaktır.
Daha prestijli bir başlangıç yapmak için Limited şirketi tercih ederseniz, 2023 yılı asgari verilerine göre, yaklaşık 5.400 TL gibi bir maliyetle Limited şirketinizin kuruluşunu yapabilirsiniz. Bu maliyete, Limited şirketin ticaret odası kaydı, noter masrafları, şirket kuruluş hizmet bedeli, vergi dairesi kaydı, şirket kaşeleri vs. dahil edilmiştir.
Diyetisyen faaliyetleriniz için Anonim Şirketi tercih ederseniz de, 2023 yılı minimum verilerine göre, 6.500 TL ‘den başlayan kuruluş giderleri olacaktır. Bu maliyet şirketin kuruluş giderleri olup, bloke ettirilecek sermaye dahil değildir.
Diyetisyen Kliniği Açma Şartları
Diyetisyen kliniği açma maliyetinde gerekli evraklar şunlardır:
- Vergi Dairesi kayıt belgesi,
- Sosyal Güvenlik Kurumu başvuru belgesi,
- Belediyeden alınacak onay belgesi,
- Ticaret Odası başvurusu,
- Meslek Odası başvuru ve kayıt belgesi,
- İşçi çalıştırılacaksa SGK başvurusu ve onayı,
- Kişisel bilgiler (T.C kimlik, ruhsat vs.)
- Diyetisyen kliniğine dair tapu ya da kiracı olunduğuna dair izin belgeleri bulunmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra fotoğraf, adli sicil kaydı, mezun olunan bölüme dair mezuniyet belgesi, iş yerine dair kroki ve iş yeri açma ruhsatı da şart olarak mevcuttur.
Diyetisyenlik ve danışma merkezi açabilmek için öncelikle şirket kurulmalıdır. Şirket kurmak için birden fazla seçenek mevcuttur: Şahıs şirketi, anonim şirketi, adi şirket ve limited şirket. Şahıs şirketi diğer şirketlere göre daha kısa sürede (1 günde) kurulmaktadır. Diğer üç şirket ise 4-5 gün içinde açılmaktadır.
Diyetisyen kliniği açma şartları ve maliyeti bu alanda çalışmak isteyen diyetisyenlerin merak ettiği bir konu olmaktadır. Günümüz şartlarında diyetisyen kliniği açmanın birtakım gereklilikleri bulunmaktadır. Yazının devamında diyetisyen kliniği açma şartları ve maliyeti konusunda rehber niteliğinde bilgilere ulaşmak mümkündür.
Diyetisyen Kliniği Ne Kadar Kazanır?
Diyetisyen pozisyonunda 2024 yılında aylık ortalama 30.460 TL maaş alınırken 2023 yılında bu ortalama 19.927 TL seviyesindeydi. Diyetisyen kliniği açmak için görece diğer uzmanlara bağlı olarak fiziki şartlarda ekstra özellikler aranmamaktadır. Yönetmelik ve kurallar arasında diyetisyen kliniği açma şartları arasında belirli bir metrekare şartı yoktur. Bu yüzden danışmanların ve uzmanın rahatına bağlı olarak uygun danışma merkezi seçilebilir.
Diyetisyen seansları da ayrı bir açma maliyeti kalemini oluşturmaktadır. Genellikle bir seansın süresi 45 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir. 2024 yılında Ankara’da bir diyetisyenle seans ücretleri genellikle 300 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir.
https://www.kariyer.net/bolumler/beslenme%2Bve%2Bdiyetetik/nedir