Siz de mi kreş açma girişimine mi girdiniz? Peki nedir kreş ve kreş açma girişimi?
Kreş Açma Neden Önemlidir?
İlkokul ve ortaokul eğitimlerine devam eden çocukların eğitim saatleri dışındaki zamanlarda eğitimlerinin ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi için faaliyet gösteren kurumlardır.
Kreşler, anaokulları veya çocuk yuvaları gibi okul öncesi eğitim kurumlarında çalışabilirler. Çocukların sosyal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimlerini destekleyen, oyun, sanat, müzik, spor ve diğer etkinliklerle çocukların yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini geliştirmeyi amaçlayan programlar hazırlarlar.
Kreş Açma Maliyeti
Unutmamalıyız ki, kreş açma maliyetini detaylı bilmek önemlidir.
Ortalama bir kreş açma işi için en az 1.500,000₺ ile 2.500,000₺ arası sermaye yeterli olabilir. Kreş açma bölgenin genel durumuna göre bu rakamı artırabilirsiniz. Tavsiyemiz kreş açma girişiminde bulunmadan önce en az 2.000,000 ₺ sermayenizin olması yönündedir.
Çünkü kreş açma için herhangi bir hibe desteği bulunmamaktadır.
Bu arada kreş açma vergisi vardır, bireysel iş sözleşmesine istinaden asıl ücretine ilave olarak Kadın (R) için kreşe yapılan aylık 500,00 TL ödeme, 2019 yılı için asgari ücretin brüt tutarının %50’si olan (2.558,40x%50=) 1.279,20 TL’yi aşmadığından, gelir vergisinden istisna edilecektir.
Özel öğretim kurumları mevzuatına uygun olmak kaydıyla işyeri – kreş açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça verilir. Bakanlık bu yetkisini valiliklere devredebilir.” hükmü ile özel öğretim kurumlarına iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi yetkisi Bakanlığımıza verilmiştir.
Girişimde bulunmak isteyen kişiler kreş açma kuruluş binasının adresini belirten bir dilekçe ile İl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvururlar. Yetki Belgesi verilmeden önce kuruluşun açılması düşünülen binaya ait Yapı Kullanım İzin Belgesi/İskan Raporu kurucu tarafından İl Müdürlüğüne teslim edilir.
Kreş Açma Girişiminde Gerekli Evraklar
Öncelikle, kreş açma işinin ilk şartı ve herkesin merak ettiği konu “Ben kreş açabilir miyim?” Sorusudur. Öncelikle en çok merak edilen sorulardan biri “Ben kreş açabilir miyim?” oluyor. Lakin kreş açma şartları sadece kurucu özelliklerini taşımakla değil kurumun tüm alt yapısını hazırlamakla mümkündür. Bu yazımız kreş açma girişimine girmek isteyenler için hazırlanmıştır.
Yatırımcı gözünden değerlendirme yapmak kreş açma için faydalıdır. Kreş açma için en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir. Adli sicil kaydınızın temiz olması ve en önemlisi de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.
Yatırım yapabileceğimize göre krem açma prosedürü ile ilgili kısımlara eğilebiliriz. Kreş açma şartlarını iki boyutta ele alacağız. Birincisi bina ile ilgili olan diğeri ise kreş açma evraklarının hazırlanması yönünde olacaktır.
İşin mantığını kavrayabilmek için öncelikle “Neden kreş açma şartları var?” sorusunu sormamız gerekiyor.
Bu konuya şöyle bakarsak daha sağlıklı olacaktır. Eğer kanun koyucu taraf biz olsaydık, kreş açma için nasıl şartlar oluştururduk?
- Çocukların rahatça hareket edebilmeleri için geniş alanlar,
- Bahçemiz geniş olsun çocukların gönüllerince koşup oynayacağı alan,
- Kreş için bina sağlam olsun,
- Elektrik tesisatı yangına karşı korumalı olsun,
- Su kesintisine karşı önlemimiz olsun,
- Her alan amacına uygun olsun,
- Yangın önlemleri alınsın,
- Kreşin çevresi, sağlık yönünden uygun olsun,
- Kendi çocuğumuz için ne istiyorsak o olsun.
Kreş Açma İçin Binalarda Neler Aranır?
Kreş binasının çevresinde çocuklar için tehlike yaratabilecek alanlar olmamalıdır. Baz istasyonu, benzin istasyonu, fırın, alkollü içki satan yerler gibi alanlar var ise en az 100 metre kuralına uyulması gerekmektedir.
Eğer çok katlı binalarda kreş açma düşünülüyorsa isteniyorsa, kreş açma için düşünülen bölümün bağımsız girişinin olması lazım. Aynı zamanda binadan muvafakat belgesini alabilmeniz gerekmektedir.
Bir binada kreş açma için aranacak ilk özellik bahçe şartıdır. Bahçenin yeterli büyüklükte olması gerekmektedir. Bahçe olarak her alan sayılabilir. Bahçe, kapasitenin belirlenmesini sağlayan en önemli özelliktir. Bahçede bir çocuk için 1.5 metrekare alan hesabı yapılır. Yani bahçe ne kadar büyükse kapasite de o oranda büyük olacaktır. Yine de asıl kapasite hesabı bina içindeki yerleşim planına bağlıdır.
Kreş Açma Mekanlarında Nelere Dikkat Edilir?
Sınıf olarak kullanılacak alanlar en az 15 m2 büyüklüğünde olmalıdır. Sınıflarda dikkat edilecek husus ise bol gün ışığı alabilmesidir.
En az 10 metrekare alan olmalıdır. Kurum içinde yemek pişirecekseniz uygun büyüklükte olmalıdır. Kapasiteye göre tuvalet sayısı belirlenir. 20 öğrenci için 1 tuvalet ve lavabo bilgisi vardır.
Şimdi burada şaşırabilirsiniz ama kreş açma binasında bulunması gereken zorunlu alanlar bu kadardır. Uyku odası, atölye, karşılama alanı gibi alanlar isteğe bağlı olarak yapılabilir.
Buradaki ana amacımız, en basit haliyle kreş açma binası özelliklerini belirlemek. Bu şartlar altında baktığınız bir binanın kreş olmaya uygun olup olmayacağını belirlemek size kalmış. Aşağıdaki bağlantıdan anaokulu ya da kreş açma bina şartları ve özelliklerini inceleyebilirsiniz.
İsteyen herkese kreş açma girişiminizde başarılar!