Diğer

Noter Açma Maliyetinde 3 Husus

Noter açma işlerinde 3 hususu ele alan bu yazımızda hem noter ne demek hem de maliyeti ve açarken gereken noter evraklarını, bir de noter maliyetini detaylı inceleyeceğiz. 

Noter Nedir?

Noter videosu: https://youtu.be/nBn6Jy9E-bU

Yasaların kendisine verdiği yetkiyle, özel ya da tüzel kişilerin çeşitli belgelerine ve işlemlerine yasal geçerlik kazandıran, yasaların öngördüğü başka görevleri yerine getiren, belli nitelikleri ve kendine özgü bir yasal statüsü olan kamu görevlisine noter denir. Noterin çalıştığı yer de noter olarak adlandırılır.

Türkiye Noterler Birliği, Anayasa’nın 135’inci maddesine göre Noter Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun’da gösterildiği şekilde Noter, Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Noter birliğinin merkezi de Ankara’dadır.

Noterde, gerçek ve tüzel kişiler arasındaki işler hukuki dayanağa göre düzenlenir. Burada yapılan noter işlemleri arasında hukuki belgelerin tasdik edilmesi, sözleşmelerin düzenlenmesi, tarafların hak ve sorumluluklarının belirlenmesi sayılabilir.

Noter, tüzel ve gerçek kişiler arasında yapılan işlemleri hukuki dayanağa bağlar ve evraklara resmiyet kazandırırlar. Özel olarak tespit işleri, emanet işleri, vasiyetname ve ölüme bağlı diğer işlemlerle birlikte tebligat noter işlemlerinden sorumludur.

Noter, işlemleri belgelendirerek hukuki güvenliği sağlar, anlaşmazlıkları önlemeye yardımcı olur ve kanunlar gereği verilen diğer noter görevlerini yerine getirirler. Her asliye ve münferit sulh mahkemesinde, o mahkemenin yargı çevresinde noterlik işlerini yürütmek üzere bir noter kurulur.

Noter Açarken Neler Gerekir?

Noter olabilmek için en az süreyle 4 yıl avukat, hâkim ve savcı ya da akademisyen olarak çalışmış olmanız gerekir. Noter olmak isteyenlerin hukuk eğitimi almaları ve hukuk diplomasına sahip olmaları şarttır. Noter olmada Adalet Bakanlığı’na başvurmanız gerekir. Noter olabilmek için noter tasdik belgesine sahip olmanız da gerekir.

Kısacası noter olmak için üniversitelerin Hukuk Bölümü’nde eğitim alınmalıdır. Daha sonra ise avukatlık stajını tamamlamak, noter belgesi almak ve noter stajı yapmak gereklidir. Noter olabilmek için tüm bu aşamalardan sonra en az dört sene boyunca akademisyen, hakim, savcı ya da avukat olarak görev yapılması gereklidir.

Belgeleri de 3 ana başlıkta toplayabiliriz noter açma için:

  1. Noter onaylı nüfus cüzdanı örneği ya da nüfus müdürlüğünden alınacak nüfus kayıt örneği.​
  2. Ad-soyad değişikliği varsa, bu hususu gösteren belgenin aslı veya noter onaylı örneği.
  3. Hukuk fakültesi diploması veya çıkış belgesi, “ilgili Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışındaki bir fakülteden mezun olmuş ise YÖK tarafından düzenlenmiş denklik belgesi “. (İlgili fakülteden ya da noter onaylı)
  4. Hükümlülüğünün bulunmadığına dair Cumhuriyet başsavcılığından alınmış noter belgesi. (18 yaşından sonra ad, soyad, doğum ​tarihi ve evlenme nedeniyle soyadı değişikliği gibi sabıka kaydı çıkarılmasına esas nüfus bilgilerinde değişiklik olduğu takdirde, önceki bilgilere göre de alınmış sabıka kaydının eklenmesi. )
  5. Noter görevini devamlı ve gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malül olunmadığını açıkca gösterir, resmi tabip, noter SAĞLIK RAPORU.
  6. İkamet adresi ve telefon numarası (noter beyanı şeklinde)
  7. Halen kayıtlı bulunduğu (kaydını sildirmiş ise daha önce kayıtlı bulunduğu) barodan alınacak, bilfiil yapılan avukatlık müddetini ve hakkında disiplin takibatı bulunup bulunmadığını gösterir noter belgesi.
  8. Halen bir kurumda çalışılıyor ise, sicil özeti veya hizmet belgesi ile hakkında halen devam eden siciline geçmeyen ceza veya disiplin yönünden soruşturma ya da kovuşturma bulunup bulunmadığını gösterir noter belgesi.
  9. Avukatlık ruhsatnamesi örneği. (noterden , T. Barolar Birliğinden veya ruhsatnamenin verildiği barodan onaylı)
  10. 1512 sayılı Noter Kanununun 7 nci maddesinin 11. bentindeki yasakların kendisinde bulunmadığına dair ekli örneğe uygun olarak düzenlenip ilgilisince imzalanmış BEYANNAME.

Noter Maliyeti Nedir?

Noter tasdik ücreti 2024 yılında belgenin türüne ve özelliklerine göre değişiklik gösterir. Sözleşmeler için belirlenen temel noter ücreti 175,80 TL olup, belgenin değerinin binde biri kadar ek ücret alınır.

Vekaletnameler içinse 783,82 TL sabit bir noter ücreti belirlenmiştir.

Noter maaşları, ülkelerine, görev yaptıkları bölgenin nüfusuna ve noter işlerinin hacmine göre değişebilir. Türkiye’de bir noter için ortalama aylık maaş, 64.000 TL ile 100.000 TL arasıdır.

Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı noter maaş verilerine göre, Noter maaşı aylık ortalama 79.900 TL seviyesindedir.

Paylaşılan en düşük noter maaşı 63.900 TL iken, en yüksek ise noter maaşı ise 106.500 TL’dir.

Noter, özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen, ancak değer içeren işlemlerden, harç alınmış olsa idi alınması gereken harcın % 30’u oranında noter ücreti alırlar.

Değer içermeyen bu çeşit noter işlemleri dolayısıyla noter onaydıkları her imza için 34,83 TL noter ücreti alırlar.

Noter vekalet ücreti için 2024 yılında belirlenen genel noter düzenleme ücreti 834,00 TL’dir. Bu noter ücreti, bir kişinin diğer bir kişiye genel yetkiler vermesi durumunda geçerlidir.

Noter ayrıca, yanlarında çalıştırdıkları noter katibi ve hizmetlilere, noter işlerinde çalışmaları karşılığı olarak aylık noter ücreti öderler.

Son olarak noter bir kamu hizmetidir. Fakat noter, devlet memuru değildir. Devletten aylık almazlar. Gördükleri hizmete karşılık iş sahiplerinden Noter ücret tarifesine göre belli bir noter ücreti alırlar.

Bu noter maliyetleri biraz kreş açmaya benzemektedir.

https://acmamaliyeti.com/kres-acma-isinde-izlenilecek-3-yol/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu