DükkanDiğerİş Fikirleri

Meraklısı İçin 2 Adımda Dondurma Dükkanı

Dünyada dondurma kadar insanı mutlu eden çok az şey vardır. İlk dondurma, bir mucit ve iş adamı olan Italo Marchiony tarafından 1903 yılında üretilmiştir. O tarihten beri dondurma büyümeye devam etmiş ve ekonomik gerilemeden etkilenmeyen bir sektör haline gelmiştir.

Dondurma Dükkanı Açarken Neler Yapmalısın?

Gelelim en önemli başlığımıza, aynı tostçu dükkanı açarken gerekenler gibi gereken belgeler aşağıdaki gibidir. Ayrıca diğer yazımız için de https://acmamaliyeti.com/tostcu-dukkani-acmak-icin-3-yol/ ‘e göz atabilirsiniz…

Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi

2 adet fotoğraf

Tapu fotokopisi.

Yapı kullanma izni kağıdı.

Kiralıksa kira mukavelesi aslı veya noter tasdikli sureti.

Vergi levhası fotokopisi.

İlgili Esnaf odası veya Ticaret odası kaydı fotokopisi. (Alanya)

Sigorta veya bağ kur belgesi ,yada emeklilik cüzdanı fotokopisi.

İşyerinde su abonesi kartlı sayaç takılacak

Aynı adrese daha önce verilmiş açma ruhsatı varsa belediyeye geri iade edilecek.

İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu gelecek.

Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi.

İmza sirküleri,Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi (Şirket olması halinde )

C.Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı

Dondurma Dükkanı Açma Maliyeti Nedir?

Bir dondurma dükkanı açmak genellikle 20.000 ila 500.000 dolar veya daha fazla bir yatırım gerektirir. Bu bütçeyi etkileyen başlıca faktörleri inceleyelim. Mağazanın konumu dondurma dükkanı açma maliyetini önemli ölçüde etkiler. Yoğun bir kentsel alanda kira, banliyö veya kırsal bir konumdan önemli ölçüde daha yüksek olabilir.

Peki dondurmacı ne kadar maaş Alır? Dondurmacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişiklik göstermektedir. Dondurmacı en düşük 28.000 TL alırken, en yüksek 42.100 TL maaş alıyor. Dondurmacı maaşı ortalama 31.100 TL’dir.

Yani dondurma dükkanı açmak aslında karlı bir iştir, diyebiliriz.

Çünkü külah dondurma olarak satılırsa kazanç da önemli derecede artacaktır. 5 litrelik bir kap dondurmadan yaklaşık 70-85 gramlık 45 top çıkar. 1 top dondurma 30 TL’den satılacak olursa 1350 TL kazanç elde etmiş olursunuz. Kısacası dondurma para kazandırır olarak görebilirsiniz.

Tabi ekipmanlarınızı da hesplamayı unutmayın.

Endüstriyel yöntemde odak toptancı pazarıdır. Bu yöntemi kullanacaksanız büyük ölçekli ürün satışı yapmanız gerekir ve üretim sorunlarına yaklaşımınız bunu yansıtmalıdır. Yatırım miktarı küçük dondurma dükkanalarına göre çok daha yüksek olacaktır. Başlangıç kurulum maliyeti minimum 200,000 TL’den başlayıp 1,000,000 TL’ye kadar çıkacaktır.

Temel üretim kitleri sürecin ilk aşamasının tamamlanması için homojenleştiriciye bağlı en az bir pastörizasyon makinesi ve olgunlaştırma tankı gerekmektedir. Çünkü hijyenik depolama için ısıtılmış karışımın homojenleştirilmesi ve soğutulmadan önce olgunlaştırma tankına pompalanması gerekir. Bu da genelde bir iki saat içinde tamamlanan bir işlem olarak bilinmektedir.

Daha sonra soğutulmuş karışım depoya konmadan önce kesintisiz dondurucu kullanılarak dondurulur. Kesintisiz dondurucularda dondurma aşamasında karışıma hava üfleyen hava pompası vardır. Bu ürünün hacmini arttırır ancak ağırlığını arttırmaz.

Likit karışımın her litresi yaklaşık 1 kilo ağırlıktadır ancak her bitmiş dondurma litresinin ağırlığı daha azdır. Çünkü gerçek ağırlık hava birleşimine bağlı olarak değişir.Dondurmaların birçoğu ağırlığa göre değil litredeki hacme göre satılır. Bunlar da planlanarak doğru ekipmanların alınması dondurma dükkanı açmadan önce yapılınması gereken şeylerdir.

Bir ek bilgi olarak da on ve otuz kg/h üretim kapasiteli üçü bir arada makine birçok yeni kurulan dondurmacının işini görür ancak toptancı olarak satış yapmak istiyorsanız veya var olan bir müşteri tabanınız varsa daha büyük ekipmanlar almanız gerekeceketir.  İhtiyacınız olan ekipmanın büyüklüğü üreteceğiniz ürün miktarına göre değişecektir.

Dondurma dolapları ürünün sunumunu güzelleştirmek için kullanılır. 12 kaplı olan dolaplar 120,000 -160,000 TL ve 24 kaplı dolaplar 240,000 – 480,000 TL’dir ancak fiyatlar 600.000 TL’ye kadar da çıkabilir. Üflemeli dondurucular veya şok dondurucular oldukça kullanışlıdır ancak çok elzem değildir. Bu üniteler ürünün kalitesini arttırır ve saklama kabiliyetini veya raf ömrünü uzatır. Küçük dondurma dükkanları için yeterli olan iki – üç kaplıların fiyatı 40,000 – 50,000 TL’den başladığı internette yazılmaktadır. Kutu tipinde soğutucular gibi olan dondurucu hava depoları yeni başlayanlar için uygundur.

Geniş soğutma deposu ise duruma göre belki sonra gerekebilir. Şimdiden kolay gelsin…

İstanbul’daki En Meşhur Dondurmacılar

https://www.youtube.com/watch?v=davyruxWMFs

Yukarıdaki video örneklerden biri. Direkt Anadolu Yakası’na bakacak olursak, şöyle bir liste yapabiliriz.

  • Lillo Gelato.
  • Vero Gelato.
  • Lú Gelato & Pasticceria, Erenköy.
  • MUÀ
  • Serez Dondurmacısı
  • Paseo, Caddebostan.
  • Meşhur Dondurmacı Ali Usta, Moda.
  • Balkaymak, Moda.

Ben bir Modalı olarak Ali Usta’da her zaman daha çok sıra olduğunu bilsem de Balkaymak’ın daha iyi malzeme kullandığını ve daha lezzetli dondurmalar yaptığını düşünüyorum. O yüzden Moda’ya gelip de sırada takılı kalıyorsanız, henüz Balkaymak’ı keşfetmediyseniz mutlaka buraya da uğrayın ve dondurma çeşitlerinden deneyin diye tavsiye vermek isterim.

Avrupa Yakası’na gelince, orası için de şöyle bir liste verebiliriz.

Avrupa Yakası’nın En İyi Dondurmacıları

  • Mua, Yeniköy.
  • Dondurmacci, Nişantaşı
  • Mini Dondurma, Bebek.
  • Damla Dondurma, Kurtuluş
  • Hakiki Roma Dondurmacısı, Yeşilköy.
  • Girandola, Arnavutköy.
  • Cremeria Milano, Nişantaşı
  • Dondurmino, Karaköy.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu