Diğer

3 Adımda Düğün Salonu Açma Maliyeti

düğün salonu açma maliyeti

Peki düğün salonu açma maliyeti nedir?

Her yıl ortalama 600 bin çiftin evlendiği Türkiye’de, düğün sektörü yaklaşık 200 milyar TL’lik ekonomi yaratan bir sektör haline geldi.

Düğün Salonu Nedir? Açma Maliyeti Nedir?

Türkiye’de düğün şenlikleri damadın ailesi tarafından ödenir. Genellikle aile bir salon veya mekan kiralar.  Büyük otellerde veya gemide yapılan düğünler de giderek daha popüler hale geliyor. Yer seçimi, bütçeye ve davet edilen misafir sayısına bağlıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=SzswJI8V_DA

Düğün Salonu Açma Başvurusu Nereye Yapılıyor?

İşyeri açma ruhsatı almak için başvurular, belediyelere yapılıyor. “E-belediye” sistemine entegre belediyelere ruhsat başvurusu, e-devlet ya da kurumun internet sitesi üzerinden online olarak da yapılabiliyor. Belediye sınırları dışındaki bölgelerde ise başvurular, il özel idareleri tarafından alınıyor.

Düğün Salonu Açmak İçin Gerekli Belgeler Neler?

Düğün salonu ruhsatı alabilmek için “Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” başvurusu yapmalısınız. Düğün salonu ruhsatı için gerekli belgelerin, farklı bölgedeki kurumlarda ufak değişiklikler gösterebilir. Bu nedenle belgelerin tam listesini, ilgili belediyeden/il özel idaresinden öğrenmenizde fayda var.

Ruhsat başvurusunda düğün salonu açmak için gerekli evraklar şu şekilde:

  • Başvuru formu. (Belediyenin internet sitesinden alınabilir.)
  • T.C. kimlik kartı fotokopisi.
  • Yerleşim yeri belgesi. (e-devletten alınabilir.)
  • Vesikalık fotoğraf.
  • Sicil numarası. (Borcu yoktur yazısı. Belediye Mali Hizmetler Müdürlüğünden alınabilir.)
  • Tapu fotokopisi veya kira kontratı.
  • Vergi levhası fotokopisi.
  • Ustalık belgesi. (Lokantalardan isteniyor.)
  • Yapı kullanma izin belgesi. (İskan)
  • İşyerinin basit krokisi.
  • Kat malikleri kararı

Eğer ruhsat başvurusu tüzel kişi adına yapılacaksa, bu belgelere ek olarak istenen evrak ise şu şekilde:

  • Şirketin kuruluş gazetesi ve son durum ticaret sicil gazetesi
  • İmza sirküleri (Noter tasdikli sureti) – Şirket kaşesi – Vekaletname
  • Mesul müdürlük sözleşmesi

İstanbul’da Düğün Salonu Açma Maliyeti

İstanbul’da düğün salonun açmanın maliyeti birçok kritere göre değişiyor. Mekanın büyüklüğü, dekorasyonu, lokasyonu, çalışan sayısı gibi kriterler bunların başında geliyor.

Masraf kalemleri içindeki en büyük pay, mekanın kiralanmasına/satın alınmasına veya inşa edilmesine ait diyebiliriz. Yer döşemeleri, duvar kağıtları, ışıklandırmalar, tuvaletler ve mutfağın düzenlenmesi, masalar, sandalyeler, yeniden yapılandırma masraflarına giriyor.

Dilerseniz düğün mekanı işletmeye, salonu devralarak da başlayabilirsiniz. Daha önce gerekli tüm koşulları sağlayarak ruhsat alabilmiş olan bu işletmeleri devralmanız, size vakit kazandıracaktır. Devren satılık düğün salonu fiyatları, şehre göre farklılık gösterebiliyor. Bölgenizdeki devren satılık/kiralık düğün salonlarının fiyatlarını araştırarak, ayırmanız gereken bütçe hakkında fikir edinebilirsiniz.

Mesela 2023 yılında düğün için salon kiralama fiyatı ortalama 33.843₺ olarak hesaplanırken 2024 yılında bu fiyat %106,8 artarak ortalama 70.000 ₺ olarak hesaplandı. Kır düğünü alanı kiralamanın maliyeti ise geçen seneye göre %56,7 artış göstererek 235.000 ₺ olarak hesaplandı.

Düğün Salonları 1.525,42 274,58 1.800,00 Gerçek/Tüzel Kişi Öngörülen resmi bir süre yoktur. Düğün salonu işletmek, sektördeki en kârlı işlerden biridir. Ancak bu, her düğün salonu açan girişimcinin yüksek gelirler elde edeceği anlamına gelmiyor. Düğün salonu işletmelerinin kârlılık oranını, talep ve doluluk oranı belirliyor.

Türkiye’nin Başka Şehirlerinde Düğün Salonu Açma Maliyeti

Türkiye’de düğün salonunau açma maliyetini anlamak için Türk insanının düğünden neler beklediğini anlamak çok önemlidir.

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de düğünlerle ilgili birçok gelenek vardır. Türk insanının geleneklere derin bir bağlılığı vardır ve onları nesiller ve hatta ülkeler boyunca taşır… Türk diasporası da Almanya, Fransa ve İngiltere’deki bu geleneklere çok bağlıdır.

Türkiye’nin hangi bölgesine baktığınıza bağlı olarak, bir düğün sırasında farklı gelenekler ve şeyler yapmanın yolları vardır. Özellikle kırsal kesimde gelenekler büyük önem taşımaktadır.

Türkiye’de bir düğün, kişisel bir düğünden çok bir aile meselesidir. Buna göre, bir Türk düğününün planlanması ve yürütülmesinde tüm aile yer alır ve rol oynar. Bu, aşağıda okuyacağınız gibi gelenekler üzerinde bir etkiye sahiptir.

Burada Türkiye’deki örf ve adetlerden küçük bir seçki derledik. Bazılarının bazı Alman gelenekleri gibi bazı Avrupa kültürleriyle benzerlikleri olduğunu fark edeceksiniz.

Türk düğünlerinde olduğunu fark edebileceğiniz birkaç şey var.

  • Gelin ve damat, düğün salonunda, tüm salondan açıkça görülebilen ekstra bir masada ayrı ayrı otururlar. Orada yiyecek ve içecekler de servis edilir.
  • Çift daha sonra misafirleri karşılamak ve hediyeler almak için birlikte masadan masaya gider. Bunlar ya gelinin elbisesine iğnelenir ya da küçük bir çanta ya da tabutta toplanır. Hem gelin hem de damat, konukların altın veya parayı iğneleyebilecekleri geniş bir kırmızı kurdele takarlar. 
  • Türkiye’de de gelin ve damat dansa açılış dansıyla başlar. Genellikle hem Türk hem de modern müzik çalınır. 
  • Gelin ve damadın birlikte kestikleri çok katlı bir düğün pastası var. İlk parça damat tarafından geline verilir ve tam tersi de misafirlere ikram edilir.
  • Türk düğünleri sanılanın aksine sabahın erken saatlerine kadar sürmez, genellikle gece yarısına doğru biter.

Kısacası tüm bu maddeleri rahat uygulayabilecek şehir ve mekanlara bakılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu