Francheise Açma Maliyetinde 3’er Madde

Günümüzde birçok insan francheise açmayı kendi cafesini açmaktan daha mantıklı buluyor. Çünkü markaların kendi kitlesi ve belli bir müşterisi oluyor. Bu da bir cafenin ya da restaurantın yani işletmenin kendini tanıtmak için en baştan reklam yapmasını ve müşteri kazanmak için beklemesini gerektirmiyor. Daha kolay bir yol oluşu da francheise açmayı tercih ettiriyor. Siz de francheise bir işletmeye yatırım yapmayı düşünüyorsanız doğru sayfadasınız.

Bir Francheise Açarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle hala kendi işinizi kurmak mı yoksa francheise mı konusunda kararsızlık yaşıyorsanız mutlaka bu videoya göz atmalısınız. https://www.youtube.com/watch?v=NAUKrUA83Z0
- Franchisor’un öncelikli amacı isim hakkı satarak kısa vadede hızlı yayılmak değil, mal ve hizmetlerini satacak güvenilir bir ağ oluşturarak işletmelerin gelirinden pay almak olmalıdır. Bu yaklaşım uzun vadeli ve birlikte kazanmaya odaklı bir çalışma modeli olması açısından önemlidir.
- Bir franchisor’un en önemli ve öncelikli satış kanalı franchisee’leri olmalıdır.
- Franchisor pazarlama çalışmalarına önem vermeli, farklı kanallar kullanarak franchisee’lerinin satışlarını destekleyecek tanıtım çalışmaları yapmalıdır.
- Franchisor firma yeterli eğitim, sürekli destek ve etkili bir pazarlama çalışması sunmalıdır.
- Sistemin sağlıklı ve kazançlı bir şekilde yürümesi için her iki taraf da satış ve maliyetler konusunda şeffaf bir yaklaşım belirlemelidir. Özellikle başlangıç aşamasında franchisor tarafından verilerin doğru paylaşılması yatırımın geleceği için önemlidir.
Tüm bunların akabininde açacağınız francheise türüne karar vermelisiniz.
Ulusal Franchising
Franchising sözleşmesi bir ülke sınırları içinde yapılıyorsa Ulusal Franchising olarak adlandırılır.
Uluslararası Franchising
Sözleşmenin iki ayrı ülke arasında yapılması durumunda gerçekleşen franchising türüdür. Uluslararası Franchising, markaların uluslararası alanda büyümesinin önünü açan bir sistemdir.
Ürün Temelli Franchising
İmtiyaz sahibinin (Franchisor), imtiyaz kullanan şirkete (Franchisee) belli bir coğrafi alan içinde kendi ürünlerini satma hakkını verdiği franchising yöntemidir. Franchisee başka bir ürünün satışını ve dağıtımını yapamaz.
Marka Temelli Franchising
Ticari markadan yararlanmayı sağlayan franchising türüdür. Franchisee, sözleşmede hatları net olarak çizilen standartlara uymakla ve markanın itibarını zedeleyen işlemlerden kaçınmakla yükümlüdür.
İşletme Sistemi Franchising
İşletme Sistemi Franchising sadece ürün, servis, marka alanında değil bütün işletme sistemi, üretim ve pazarlama alanlarını da kapsayan bir iş birliği fırsatı sunar. Bu sistemde belli hizmetleri sunan perakendeciler sistemlerini sıkı bir denetim mekanizması ile franchise alan tarafa öğretir ve destek verirler. Bunun karşılığında periyodik ödeme alırlar.
İkili Franchising
Birbirini destekleyen iki farklı işin aynı yerde ve eş zamanlı olarak yürütülmesine olanak sağlayan franchising türüdür.
Bu arada bu sorunu çözdükten sonra nerenin francheise’ini almak istediğiniz ile ilgili https://www.bayimolurmusun.com.tr/Franchising gibi sitelerden de markaları inceleyebilirsiniz.
Şimdi gelelim maliyete :
Francheise Açma Maliyeti
Maliyeti anlamak İçin francheise ile bayilik arasındaki farkı da anlamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü hesabınızı bu bütüncül yaklaşımla daha iyi anlayabilirsiniz. Peki nedir bu farklar:
- Bayilik, üreticiden aldığını tüketiciye satan aracı kurumdur. Bir bayi hizmet kategorisine göre farklı markalarla bayilik anlaşması yapabilir, işyerini kendi ismi ile açar. Franchisee ise yaptığı sözleşme ise bir markanın isim hakkını satın alan, onun ürettiği mal ve hizmetleri satan yatırımcıdır.
- Franchisee markayı kullanmak, ürün ve hizmetleri satmak için franchisor’a hem başlangıçta hem de sözleşmesi devam ettiği sürece anlaşmayla belirlenen bir bedel öder. Bayiler ise genellikle ürün kotası ile çalışır, cirodan pay ödemezler.
- Bir franchisee ana firma tarafından belirlenen standartlara uygun mekân oluşturmak zorundadır. Dekorasyon, renk kullanımı, tabela kriterleri bellidir. Bayilik sistemi için böyle bir gereklilik yoktur.
- Franchising sisteminde yapılacak reklam, tanıtım çalışmaları için pay ödemeniz gerekebilir. Bayilik sisteminde böyle bir talep yoktur.
- Franchising sisteminde yapılması gereken her şey önceden kurallarla belirlenmiştir. Franchisor size bu konuda bütün bilgi birikimi aktarır. Bu bilgi birikimi, yatırımınızı kârlılığa dönüştürme yolunda önemli bir fark yaratır. Bu açıdan bakıldığında bayiler, bayisi oldukları markalardan belli bir destek alsalar da pazarlama taktikleri geliştirme gibi pek çok alanda kendi kabiliyetleri ile hareket ederler.
Kar zarar hesaplaması yaparken avantaj ve dezavantaj değerlendirmesi yapmak da mantıklıdır. Franchise almanın birçok avantajı vardır. İşletmenin adı ve logosu gibi unsurlar zaten bilinir olduğundan, girişimciler yeni bir işletme açmanın getirdiği zorluklarla karşılaşmazlar. Ayrıca, işletme süreçleri ve yöntemleri de belirlenmiş olduğundan, franchise sahipleri işletme yönetiminde deneyimli olmayan bir kişi bile olabilirler. Ayrıca, franchise almak, işletmenin pazarlama ve reklam faaliyetlerinin merkezi bir konumdan yönetilmesini sağlar, bu da daha yüksek satışlar ve müşteri trafiği anlamına gelebilir.
Franchise almanın dezavantajları da vardır. Öncelikle, franchise almak için yüksek bir başlangıç maliyeti gerekiyor olabilir. Bunun yanı sıra, franchise sahipleri, işletme adının ve logosunun kullanımı için her yıl belirli bir ücret ödemek zorundadır. Ayrıca, franchise sahibi, işletme süreçlerine bağlı kalır ve kendi yaratıcılığına göre hareket etme özgürlüğüne sahip olmaz. Bu nedenle, franchise almak, girişimciler için tamamen özgür bir işletme sahibi olmak yerine, bir işletmenin belirli bir kısmına sahip olmak anlamına gelebilir.
Son olarak size süreci de özetleyelim: İlk lisans ücretiniz, franchise sözleşmesinin imzalanması sırasında kararlaştırılacaktır. Bu ücret size franchise adını ve ticari markalarını, şirket desteğini ve know-how’ı kullanma hakkı verir ve eğitim maliyetini içerir. Başka bir deyişle, bilmediğiniz bir alanda bir iş kurmak yerine,başarısı kanıtlanmış yerleşik bir marka ile işe başlamanın bedeli budur.
Franchise ücreti artık yerleşik pazarlama ve reklam kampanyalarına erişmenizi sağlar. Franchise ücreti, genellikle franchise’ınız için işe başlarken yapılan maliyetleri kapsar. Sadece üstünkörü söylenilen şeylere güvenmeyin, işi şansa bırakmadığınızdan emin olmak için franchise vereninizle her konuyu detaylı konuşun.
Bu ücret, elbette, şirketten şirkete – sözleşmeden sözleşmeye değişir. Örneğin dünya’da ortalama franchise ücreti 15.000 $ – 50.000 $ arasındadır. Ancak markaya bağlı olarak bu elbette daha düşük veya çok daha yüksek olabilir. Tüm bunları düşündükten sonra hazırsanız ne duruyorsunuz?