Kahve dükkanı açmada izlenilecek 3 yol hazırladık. Umarım siz okurlara bir faydası olacaktır.
Kahve Dükkanı Neden Popüler?
Kahve evlerinin birçoğu sadece kahve satmaz. Çay, smoothies, şişe içecekler ve alkolsüz içecekler de dahil bir sürü ürün satarlar. Ayrıca sandviçler, unlu mamuller ve pastalarda satarlar. Bir kahve fincanının ağırlığı ortalama 270 gramdır ve kahve tutkunları günde ortalama 3 fincan kahve içiyor.
Tüm bu sebepler kahve dükkanı açmak için mantıklıdır ve bu girişim de gün geçtikçe popülerleşmiştir.
Kahve Dükkanı Mekanı Nasıl Bulunur?
ncelikle kafe açmayı planladığınız yerlerde dolaşın ve kahveden gerçekten anlayan bir kişi ile bu kafelerde tadımlar yapın. Ürünleri nasıl, ne şekilde yaptıklarını ve nasıl servis ettiklerine dikkat edin. Oturan, alışveriş yapan müşteri profillerini inceleyin. Satın alma davranışlarını gözlemleyin. menüdeki ürün çeşitliliğine ve fiyatlara bakın. Personelin sayısını ve hizmetini gözlemleyin. Aylık ciro ve net kar öngörüsünde bulunun. Bunu diğer ziyaret edeceğiniz kafelerde de yapın. Sabit giderleri hesaplamada, müşteri beklentilerini anlamada daha doğrusu yapacağınız finansal hesaplamalarda size çok fikir verecek bu saha çalışması.
Bu konuda çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Bütçenizle orantılı bir konu. 5-10 çeşit kahve ürünü satacaksanız bunu alım gücü az ve düşük kültür seviyesi olan bir yerde yaparsanız zarar edersiniz. Bunun tersi de geçerlidir. kafenizin olduğu yerdeki müşteri beklentisini iyi analiz edin. Rakipler varsa farklılaşmaya odaklanın. Farklılaşmayı planlarken mekanın dekoruna vs odaklanıp sakın satacağınız ürünü unutmayın. Öncelikle onda farklılaşın.
Yer seçiminde kafenizi açacağınız yerin kirasının düşük, tadilat masrafının az, müşteri sirkülasyonun çok olduğu bir yeri hedefleyin.
Kahve Dükkanı Açma Maliyeti Nedir?
Konum ve konsept seçmenin yanı sıra elbette ki kahve dükkanı açmanın maliyeti gibi ciddi konular da bu işin bir parçası. Dilediğiniz konseptte bir cafe açabilmek için ne kadarlık bir bütçe gerektiğini hesaplamanız gerekiyor. Maliyet konusu cafenin büyüklüğüne, konseptine ve cafeyi açacağınız lokasyona göre değişiklik gösteriyor. Dükkan kirası, dekorasyon ve işletme için gerekli olan malzemelerin yanı sıra cafe açmak için alınacak izinlerin ücreti de maliyet hesabının bir parçasını oluşturuyor.
2024 yılı için butik bir kahve dükkanı açmanın ortalama maliyeti 300.000-2.000.000 TL arasında değişmektedir. Kahve dükkanı açma maliyeti için gerekli bütçenin tamamına sahip olmayabilirsiniz. Bu sürecin kendi içinde zorlukları olduğunu söylemiştik. Şimdi yine girişimci ruhunuzu devreye sokma zamanı. Finans kuruluşlarının işletmelere özel olarak verdikleri krediler bulunuyor.
Tabi Starbucks gibi bilinen markaların dükkanları her zaman daha karlı oluyor.
https://acmamaliyeti.com/wp-admin/post.php?post=365&action=edit
Cafe Açmak İçin Gerekli Belgeler
Kahve dükkanı açmak için gerekli belgeler vergi dairesi, belediye, ticaret odası ve esnaf ve sanatkarlar odası olmak üzere farklı kurumlara veriliyor. Vergi dairesinde verilecek belgeler öncelik taşıyor. Öncelikle cafeniz için vergi levhası almanız gerekiyor. Bunun için gerekli belgeler ise şunlar:
- Muhasebeciniz tarafından hazırlanacak olan iş yeri açma bildirim formu
- Notere onaylatmış olduğunuz imza sirküleri
- Nüfus cüzdanınızın onaylı sureti
- İkametgah belgesi
- Mekanın tapusu ya da kira sözleşmesi
Vergi levhanızı aldıktan sonra belediyeye başvuru yapıyorsunuz. Vergi levhası ile birlikte belediyeye vermeniz gereken evraklar işe şöyle:
- Taşınmazınıza ait tapu ya da kira sözleşmesi
- Aslı gibidir onaylı nüfus cüzdanı fotokopisi
- İmza sirkülerinin fotokopisi
- Vergi levhanızın fotokopisi
- Mekanın imar durumuna ait belge
- Yanınızda çalışacak olanların portör muayene belgeleri
- Cafenizin bağlı olduğu esnaf odasına kayıt belgesi
- Ustalık belgesi
- İtfaiye uygunluk raporu ve yangın söndürme tüpü dolum belgesi
- Çöp konteyneri için talep dilekçesi
- İşletmenin faaliyet belgesi
- Ticaret sicil gazetesi
- Adli sicil kaydı
- Hijyen belgesi
Ticaret Odasına vereceğiniz belgeleri cafenizi açtıktan sonra da teslim edebiliyorsunuz. Sadece cafeniz faaliyete başladıktan sonra 15 gün içerisinde bu durumu Ticaret Odasına bildirmeniz gerekiyor. Buraya verilecek belgeler ise şu şekilde:
- Açmış olduğunuz mekanın tapusu ya da kira sözleşmesi
- İşletmenize ait ticari defterlerin noter onaylı fotokopisi
- İki adet imza beyannamesi
- Nüfus cüzdanınızın örneği
- İkametgah belgeniz
Ticaret Odası’nda bu evraklarla beraber size verilecek olan taahhütname ve matbu dilekçeyi doldurmanız gerekiyor.Esnaf ve Sanatkarlar Odası ise belgelerinizi teslim edeceğiniz son kurum. Buraya teslim edilecek belgeler ise şöyle:
- Nüfus cüzdanınızın fotokopisi
- Vergi levhanızın fotokopisi
- İkametgah belgeniz
- İşletmenize ait olan araçların ruhsat fotokopileri
- Ustalık belgesi
- Ticaret sicildeki ilan için yapmış olduğunuz ödemelere ait dekontlar