Kırtasiye Dükkanı Açmak İsteyenlere 3 Öneri
Kırtasiye dükkanı açmak isteyenlere bazı tavsiyelerimizin olduğu bu yazıya göz atabilirsiniz. Kırtasiye dükkanı açma fikrini üç ana başlıkta inceleyeceğiz.
Kırtasiye Dükkanı Nedir ve Neden Önemlidir?
Kırtasiye; defter, kâğıt, kalem, mürekkep vb. yazı ve hobi araç ve gereçlerinin bütünü. Arapça kökenli olan kırtasiye sözcüğü, kâğıtla yapılan işlemler anlamında da kullanılmaktadır. Türkçede kırtasiye dükkanı kavramı zamanla sadece kırtasiye olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kırtasiyecilik mesleği oldukça geniş bir alanı kapsar. Bu kapsam içinde, ofis mobilyaları, daktilo, zımba, makas gibi kalıcı ürünlerin yanı sıra, kâğıt, zımba teli, yapıştırıcı vb. sarf malzemeleri de bulunur.
Kırtasiye dükkânları genellikle okul ya da işyerleri yakınında bulunmaktadır. Türkiye’de resmi kurumların kırtasiye gereksinimleri, büyük ölçüde Devlet Malzeme Ofisi tarafından karşılanır.
Ofislerde kullanılan kırtasiye dükkanımalzemeleri çeşitlilik göstermekle beraber en çok satan ürünleri şunlar oluşturuyor; A4 Kağıt, plastik klasör, dosyalama ürünleri, tükenmez kalem, dolma kalem, zımba, delgeç, masaüstü gereçler, yazıcı, yazıcı kartuşu, toner, evrak rafı ve ofis aksesuarları ve yazı tahtası
Kırtasiye Dükkanı Açarken Neler Gerekir ve Açma Maliyeti Nedir?
Kırtasiye dükkan şirketniz için fiziki bir işyeri/dükkanınız var ise, şirketin tescilinden sonra bağlı olduğunuz belediyeye işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı başvurusu yapmalısınız. İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için gerekli belgeler, belediyeden belediyeye göre bazı farklılıklar gösterebilmektedir.
Bir kırtasiye açmak için öncelikle bir dükkan kiralamanız gerekir. Kabaca 50-60 metrekare yeterli olacaktır ancak bu iş yoğunluğu, bulunulan semt gibi kıstaslara göre değişiklik gösterebilir. Bunun elektriği, suyu, ısıtması, interneti, aidatı da vardır tabii ki.
Bunlara ek olarak:
- Sorun çıkarmayan sağlam bir bilgisayar
- Fotokopi makinesi
- Printer ve scanner
- Ve dükkanda satacağınız malzemeler gibi bir başlangıç maliyeti mevcuttur.
Tüm bunları düşündüğümüzde kırtasiye açmanın maliyeti 500.000 TL’de başlayıp 2-3 milyona kadar çıkabilmektedir.
Bu arada Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanlığı alanında kendi iş yerini açabilir. İşe girmede tercih sebebidir.
Kırtasiye Dükkanı Ne Kadar Kazanır?
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Kırtasiye Satış Görevlisi maaşı aylık ortalama 24.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Kırtasiye Satış Görevlisi maaşı 19.200 TL iken, en yüksek ise 48.400 TL’dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Kırtasiye dükkanı ne kazanır diye düşündüğümüzde, kırtasiye dükkanlarının yoğun, epey yoğun olduğu ayrı dönemler vardır. Tıpkı çileğin sadece bahar mevsimleri satılması, diğer zamanlarda hormonlu olarak sadece süper marketlerde satılması gibi. Kırtasiyelerin en hareketli olduğu dönemler şüphesiz okul öncesi dönemlerdir. Defterler, kitaplar, kaplar, kalemler, silgiler derken, bir iki haftalık süreçte başınızı kaşıyacak vaktiniz olmaz. Bununla birlikte bu yoğun bittikten sonra paranızı zevkle sayacağınız zamanlar da gelecektir. Bir diğer yoğun dönem de ara tatilin bitmesine yakın olan dönemdir. Adeta okullar iki kere açılır ve kırtasiyeler de tam bu dönemde yoğun olarak iş yapar.
Kırtasiyeyi karlı bir işletme kılan bir diğer faktör ise kalemlerin bitebilir, uçların kırılabilir, defterlerin tamamlanabilir olmasıdır. Burada satılan çoğu ürünün bir aylık ömrü vardır. Defterler yırtılır, bir yerlerde unutulur, dolar taşar ve yenisini almak icap eder. Aynı şekilde kalemler de yazıla yazıla biter, kaybolur ve benzeri durumlar yaşanır. Yani size gelen yıllık ya da dönemsel gelmez. Haftalık gelir, günlük gelir. Kırtasiye ürünlerinin de yüzlerce ihtiyacı karşıladığı öngörülürse kırtasiyecilik, günümüzde halen tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi oldukça para kazandırma potansiyeli taşıyan bir yatırım koludur.
Özetle, kırtasiye dükkanı açma işinde sattığınız ürünler ve sunduğunuz hizmetler bazında para kazanırsınız. Bu da ürün ve hizmet çeşitliliği, mağazanın yeri ve konumu, müşteri sayısı ile doğru orantılıdır.
Bu bağlamda semtinizdeki kırtasiyelerin önüne geçmek için saydığımız unsurlara yönelmeniz, hizmet ve ürün kalitenizi artırıp müşterilerle iyi ilişkiler kurmanız, çevrenizi sürekli genişletmeniz gerekir.
Ürün ve hizmetlerinizin fiyatı ise piyasa koşullarına göre değişecektir. Yani fiyat dalgalanmalarına tabi olabilirsiniz. Ancak ürün tedarik ettiğiniz toptancılarla yapacağınız anlaşma malları alış fiyatınıza direkt olarak etki eder.
Kırtasiyenin sabit giderleri elektrik, su, internet ve kiradan oluşur. Öğle yemeklerini evinizden getirerek yemek masrafından kurtulabilirsiniz.