Köfteci Dükkanı açmak, kulağa çok kolay gelen bir girişimcilik. Ancak iyi yapıldığı zaman kazancı yüksek bir sektör. Bu sektör öyle bir sektör ki , küçük çaplı yatırımlardan profesyonel zincir köfteci dükkanlarına kadar birçok girişimci faaliyet gösteriyor.
Köfteci Dükkanı Açma Maliyeti Nedir?
Eleman.net verilerine göre, köfteci dükkanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 24.300 TL maaş alıyor. Köfteci dükkanı, 2024 yılında en düşük 17.800 TL alırken, en yüksek 35.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda köfteci dükkanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 17.000 TL maaş alıyordu. Peki normal köfteciler ne kazanıyor?
Bu bilgiler bir araya geldiğinde bir köfteci dükkanı işletme mekanı açmanın ortalama maliyeti yer kirası hariç 100.000-120.000 TL civarı olacaktır.
Köfteci Dükkanı Açmak İçin Neler Gerekir?
Köfteci dükkânı açmak için ustalık belgesi gerekli mi? Hayır. Dükkân açarken resmi dairelerden alınacak izin ve belgeler dışında, İlçe tarım müdürlüklerinin göstereceği resmi adreslerden Hijyen Eğitimi ve Belgesini almak yeterlidir.
Kebapçıdan pideciye, köfteciden hamburgerciye ünlü fast food markaları son yıllarda şube açma yarışına girdi. Yoğun rekabet, bazı markalarda franchise maliyetini oldukça azalttı. Uluslararası fast food zincirleri 1980’li yıllarda Türkiye de çalışmaya başladıklarında karşılarında hemen hemen hiç rakip yoktu. Bu yüzden hızla büyüyerek tüm şehirlere yayıldılar.Bu firmalar şimdi Anadolu’da büyüme planları yaparken, yerel markalarımız da büyük şehirlere yöneldi. Üstelik kısa bir sürede çok başarılı bir büyüme performansı ortaya koydular. Artık Türkiye’nin her köşesinde yiyecek içecek firmaları için yüksek potansiyel bulunmakta. Çünkü insanların yaşam tarzları ve tüketim alışkanlıkları hızla değişimekte.Türkiye’nin genç nüfusu ve gelişen ekonomisi de bu sektörün büyümesi için ideal şartlar sunuyor. Alışveriş merkezlerinin (AVM) hızla yaygınlaşması da başta fast food olmak üzere yiyecek içecek sektörünün büyümesine ciddi bir katkı sağlıyor.
Köfteci Dükkanı açmak, kulağa çok kolay gelen bir girişimcilik. Ancak iyi yapıldığı zaman kazancı yüksek bir sektör.
Bu sektör öyle bir sektör ki , küçük çaplı yatırımlardan profesyonel zincir köfteci dükkanlarına kadar birçok girişimci faaliyet gösteriyor.
Köftecilik ,ülkemizde de yaygın olarak tercih edilen bir girişimciliktir. Dükkan açma maliyetleri düşük,başlangıç için büyük dükkan gerektirmeyen dolayısı ile kira maliyetleri düşük,az eleman istihdam edilen,restoranlara kıyasla dar bir menü ile hizmet veren,açılması, işletilmesi nispeten kolay ve avantajlı işletmelerdir.
Rekabetin çok yoğun olduğu bu sektörde iyi lokasyon, hijyen,temiz, ve lezzetli ürün ile birlikte iyi bir hizmet kalitesi sunan işletmeler hala iyi paralar kazanabilirler.
Çünkü gelir düzeyimiz ve genç nüfusumuz artmakta, kadınlar iş gücüne daha fazla katılmakta ve evde yemek hazırlamak için ayrılan zaman gün geçtikçe azalmaktadır.
Son yıllarda köftecilik sektöründe ciddi bir şubeleşme atağı başladı. Gıda sektörünün kazandığı hızlı büyüme ivmesi köftecilere de yaradı. Bu da köftecilerin zincir sayısının artmasını sağlıyor. Bu alana girmek isteyen yatırımcılar, sıfırdan üretime başlamak yerine bir markanın çatısı altında girişim yapmak istediklerinde ödeyecekleri franchise yatırım bedeli 30.000-100.000 dolar aralığında ve franchise bedeli olarakta ciro üzerinden net %4-5 ana firmaya ödeme yapılıyor.
Eğer sektör hakkında hiç bilginiz yok ama bu işi yapmak için iyi bir motivasyonunuz varsa iyi bir bayilik almak avantajlı olabilir, ancak ilk yatırım maliyetiniz oldukça yüksek olur.
Kendi kanatları ile uçmak isteyen girişimciler benzer dükkanları iyi bir danışmanlık ve doğru seçilmiş bir partner koordinasyonunda küçük bir köfteci için dekorasyon dahil 25.000 TL ile 50.000 TL arasında bu işe başlayabilirler. Mutfak ve serviste belirli sayıda makine ve ekipman kullanılmakta ve bunlar için harcanacak miktar hemen hemen standarttır,tutulacak mekan büyüdükçe dekorasyon masrafının artacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
Franchise alındığında ,ana firma tüm üretimi yapıp işletmelerin köfteci ustası ve eleman yüklerini azaltarak işlerini daha da kolaylaşmasını sağlamaktadır. Franchise alan işletmelerde,
Köfteci Dükkanı Açmak İçin Uygun Mekan Nedir?
Daha az kira ödemek için uygun olmayan bir yerde dükkan kiralamak fikrinden uzak durun. Oysa çok nettir ki daha ucuz yerde açılmış bir mekanı tanıtmak onu görünür kılmak için yapılan masraflar belki kazandığınızı düşündüğünüz kira farkından daha fazladır, üstelik karşılaştırıldığında iyi lokasyondaki işletmenin hasılatına diğeri asla ulaşamaz. Açtığınız mekanın çok farklı olduğu ve insanların sizde yemek için, sizi arayıp bulacağı düşüncesini kafanızdan silin.