Kuru temizleme dükkanı açarken 3 yol izlenebilir. Neden önemli olduğunu anlamak ve maliyetini tespit etmek bunlardan ikisidir.
Kuru temizleme dükkanı, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen apolar bir çözücü kullanılarak yıkama işlemi yapılan yerdir.
İşlemi tanımamız gerekir ise ürünler, en hassas ve güvenli bir şekilde kirlerinden arındırılmak üzere kuru temizleme dükkanı içindeki makinaya atılır. Makinede çoğu yıkama işlemi 5-10 dakika, ihtiyaca göre 8-15 dakika, sıkma, kurutma, soğutma ve havalandırmanın da olduğu toplam temizleme süreci kuru temizleme dükkanı içerisinde yaklaşık 35 dakika sürer.
Kuru Temizleme Dükkanı Açmak Neden Önemli?
Kuru temizleme dükkanı kumaşlardaki kir ve lekeleri çıkaran bir işlemdir. Bu yöntemde giysilerdeki lekeleri çıkarmak için kimyasallar, ısı ve basınç kullanılır. Kuru temizleme evde veya ticari tesislerde yapılabilir. Giysilerinizdeki kir ve lekeleri çıkarmak için kullanır. Yani aslında her zaman kuru temizleme dükkanı açamaya gerek yoktur ama isteyenler için dükkan sahibi olmanın da avantajları vardır.
Üstelik kuru temizleme dükkanı işletmek için vergi kaydı oluşturmak ve ruhsat almak çok zor değil. Genellikle 2 gün içerisinde işlemleri tamamlayabilirsiniz. Bir muhasebeci ile anlaşarak doğrudan vergi kaydınızı açın ve vergi levhası geldikten hemen sonra da belediyeye giderek ruhsat başvurusunda bulunmanız gerekir.
Aşağıda kuru temizleme dükkanı hakkında bir video bulabilirsiniz:
Kuru Temizleme Dükkanı Açma Maliyeti Nedir?
En iyi para kazandıran sektörlerin başında günümüzde kuru temizleme dükkanı işletmek çekiyor. Temizliğin temel ihtiyaç olması, sürekli talebin olması, rekabet ve işin sürdürülebilirliği açısından kar marjı yüksek sektörlerden biri haline geldi.
Bu yüzden kuru temizleme dükkanı açmak, temizlik sektöründe başlayabileceğiniz potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında yer almaktadır. Doğru bir lokasyonda, doğru bir planlama ile hayata geçirilebilecek bir kuru temizleme dükkanı ile önemli düzeyde gelir akışı elde etmek mümkündür.
İnsanlık gün geçtikçe en temel ihtiyaçlarını dahi dışarıdan, başka yollar ile karşılamaya doğru gidiyor. 10, 20 yıl öncesine göre, bireylerin temizlik hizmetleri için harcadığı toplam tutarlarda artış kaydediliyor. Bu doğrultuda, kuru temizleme hizmetindeki işletmelerin cirolarında da düzenli artış yaşanıyor. Özellikle tatil bölgelerinde, otel gibi işletmeler ile anlaşma yapabilmeyi başaran kuru temizleme dükkanı işletmeleri yüksek düzeyde para kazanıyor.
Kuru temizleme dükkanı kurmak düşündüğünüz kadar zor bir süreç değil. Yeterli sermayeye sahipseniz, 1 hafta gibi kısa bir sürede bile kendi işletmenizi faaliyete alabilirsiniz. Önemli olan, doğru bir lokasyon ve iş bağlayacak, doğru pazarlama çalışmalarını yapabilecek bir uzmana sahip olmaktan geçiyor. Kuru temizleme dükkanı işi bir elzem değildir. Bu nedenle müşteri çekebilmek için pazarlama çalışmalarına yoğun olarak ihtiyacınız olacak.
Paylaşılan en düşük kuru temizleme dükkanı ustası maaşı 23.100 TL iken, en yüksek ise 43.200 TL’dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Kuru temizleme dükkanı açtıktan sonra yapılması gereken bir diğer iş de burası için eleman yetiştirmektir. Sertifikalar E-özel (Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Elektronik Kurs Otomasyonu) sistemi üzerinden hazırlanır ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce onaylandıktan sonra kursiyerlere teslim edilir. Sertifikanın kursiyere teslim tarihi 10 işgününü aşmamaktadır.
Kuru Temizleme Dükkanı Nerelerde Açılır
Kuru temizleme dükkanı açmak hususundaki en önemli konulardan biri doğru yer seçimi yapmaktır. Ancak burada bahsettiğimiz konu, cafe açmak işindeki “yer seçimi” ile benzer özellikler içermez. Kuru temizleme dükkanı ara sokaklarda veya şehirden uzak lokasyonlarda olabilir. Ancak mutlaka potansiyeli yüksek olduğu bir il veya ilçede olması gerekir.
Maalesef Anadolu’daki birçok lokasyonda, kuru temizleme dükkanı işletmelerinin potansiyeli sınırlıdır. Bu nedenle, özellikle otellerin yoğun olarak bulunduğu il ve ilçeleri tercih etmeniz önerilir.
Örneğin, Muş’un, Bayburt’un, Hatay’ın en önemli lokasyonlardaki kuru temizleme dükkanı işletmelerinin potansiyeli sınırlıdır. Önemli olan otellere yakın olmak ve otellerden kuru temizleme dükkanı konusunda toplu bir sözleşme yapabilmekten geçiyor.
Kuru Temizleme Dükkanı Açmak İçin Neler Gerekir?
- Başvuru beyan formu (belediyelerin ruhsat müdürlüğünden alınacak)
- Tapu Fotokopisi (Meskenlerde iş yeri açılması durumunda kat maliklerinin oy birliği ile aldığı karar bulunacaktır.Tapu da işyeri görünen yerlerde umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa kat maliklerinin oy çokluğu ile almış olduğu karar..)
- Kira Sözleşmesi ( Tapu sahibi ile olması, tapu sahibi ile yapılmamış ise vekâletname, eğer tapu sahibi vefat etmiş ise, veraset kararı ve verasetteki tüm varisler ile kira sözleşmesinin yapılmış olması )
- Şirket ise; Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi ve imza sirküleri
- Bağlı bulunduğu kurumdan faaliyet konusuna uygun Sicil Tasdiknamesi (Şahıs-Şirket) fotokopisi
- İşyerinin yangın önlemi açısından,2005/9207 sayılı Yönetmeliğin 5 h maddesinde geçen yerler için İtfaiye Raporu, diğer işyerlerinde ise Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik çerçevesince alınması gereken tedbirler (İlk başvuru sırasında 6 kg’lık yangın tüpü fatura fotokopisi)
Bunlar kuru temizleme dükkanı açmak için gerekli olan başlıca evraklardır. Şimdiden hayırlı işler!