Kuruyemiş Dükkanı Açmak İçin 2 İşlem

Hepimizin yıl içinde mutlaka birkaç kez bile olsa uğradığı yerlerdir kuruyemiş dükkanları. Aslında marketlerde kuruyemiş bulmamıza rağmen, standart paket boyları ya da ürünü ambalajsız almak isteği ağır bastığında bu dükkanlar bizim için birebirdir.

Kuruyemiş Dükkanı Açmak İçin Neler Gerekir?
Kuruyemiş, ülkemizde yıllık ortalama 6.5 kg gibi yüksek bir tüketim ile en çok rağbet gören atıştırmalık ürünlerinden biridir. Kuruyemişçi açmak isteyenlerin bilmesi gereken detaylar arasında; gerekli belgeler, evraklar ve işletme maliyetleri yer almaktadır. Bu yazıda, bu detaylardan bahsedecek, kuruyemiş dükkânı açma süreci ile ilgili detaylı bilgiler sunacağız.

- Dükkân kira ise kira sözleşmesi ve başvuru beyan formu gereklidir.
- Dükkân kat mülkiyeti kanununa tabi ise kat maliklerinin onayı alınmalıdır.
- İtfaiye uygunluk raporu gereklidir: dükkânın yangın önlemleri ve güvenliği açısından uygun olduğunu belgeleyen bir rapordur.
- Hijyen belgesi gereklidir: dükkânın temizlik ve hijyen standartlarına uygunluğunu gösterir.
Bu belgelerin orijinal ve noter onaylı suretleri ile birlikte dosya haline getirilmesi ve bağlı bulunulan belediyeye başvurulması gereklidir. Ayrıca yapılması gereken başka adımlar da vardır:
- Kuruyemiş dükkânı açabilmek için belediyeden gerekli izinleri almak gerekir.
- İlgili belediyenin idarî yaptırım yönetmeliğine mutlaka göz atılmalıdır.
Bu yönetmelik, işletmenizin hijyen standartlarına uygunluğunu sağlamak adına belirli kriterler içerir. Örneğin, bir kuruyemiş dükkânı için rafların yerden belirli bir yükseklikte olması, dükkânın belirli bir metrekarenin üzerinde olması gibi. Vergi levhası gibi diğer izinlerin alınması için de belediye ile iletişime geçmek önemlidir.
- Markanızı belirlemek işin ilk adımıdır. Kendi markanızı oluştururken özgün bir isim seçmek ve bu markayı tescil ettirmek önemlidir.
- Kuruyemiş teşhir dolabı ve ısıtıcı dolap gibi ekipmanların fiyatlarını araştırın.
- Ürün tedariki için farklı toptancıları ziyaret edin ve sizin için en uygun olanı belirleyin.
- Dükkânınızı işlek caddelerden birinde açmanız önemlidir. Müşteri trafiğinin yoğun olduğu bölgeler, size avantaj sağlayacaktır.
- İş yapan kuruyemiş dükkânlarını ziyaret ederek sektördeki başarılı işletmelerin özelliklerini inceleyin.
- Muhasebe konusunda bir mali müşavirden destek almak işletmenizin finansal yönetimi için önemlidir.
- Yan ürünler olarak hangi ürünleri satmayı düşündüğünüze karar verin. Lokum, pişmaniye, şekerleme gibi ek ürünler de satabilirsiniz.
Kuruyemiş dükkânında satılan bazı ürünler şöyledir, bunlardan muhakkak edinmeli, gerekirse toptancılardan tazelerini seçmelisiniz ki ürünlerinizle marketlerden farkınız olsun.
- Hurma
- Fındık
- Kabuklu badem
- Kuru incir
- Fıstık
- Çiğ fındık içi
- Kuru üzüm
- Kabak çekirdeği
- Ceviz
- Kuru erik
- Kaju
- Badem içi
- Leblebi
- Kuru kayısı
- Soslu mısır
- Çekirdek çeşitleri
- Antep / Siirt fıstığı
- Dut kurusu
- Kayısı çekirdeği
- Kahve
Kuruyemiş Dükkanı Açma Maliyeti Nedir?
2024 yılında kuruyemiş dükkanı açma maliyetine dair internette bilgiler ve videolar bulmak mümkündür. Bir tanesini sizin için aşağıya ekliyoruz:
https://www.youtube.com/watch?v=2GfjqJmQ6ko&themeRefresh=1
Paylaşılan en düşük kuruyemişçi maaşı 19.400 TL iken, en yüksek ise 49.600 TL’dir. Yıllardır yapılan istatistikleri dikkate alarak; ortalama bir kuruyemişçi dükkanının net kazancı 15 bin liraya çıkabilir. Kuruyemiş dükkanlarındaki ortalama kâr marjı ise yüzde 30 civarın bir rakama tekabül ediyor. Bu kâr marjına kiranız ve eğer çalıştırıyorsanız personel masraflarınız da doğrudan etki eder.
2024’te kuruyemiş dükkânı açmanın maliyeti ortalama olarak 600.000 TL’den başlamaktadır. Ancak; bu rakam daha küçük ölçekli bir kuruyemiş dükkânı için geçerlidir ve ürün çeşitliliği gibi faktörlere göre rakam artabilir.
Son olarak yine bu sitede yer alan tütün dükkanı açma maliyeti yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bir takım benzerlikler taşımaktadırlar. Size güzel bir iş başlangıcı ve bereketli satışlar dileriz:
https://acmamaliyeti.com/tutuncu-tobacco-shop-dukkani-acma-maliyeti/
