Limited Şirket Açma Maliyeti Nedir?
Kuruluşu için tek ortağın yeterli olduğu Limited şirketler, Türkiye ticari hayatında en yaygın olarak tercih edilen şirket türlerindendir. Genellikle orta ölçekli işletme yapısı taşıyan işletmeler için uygun olan bu şirket türü hem sermaye ihtiyaçları hem de yapısı bakımından ortaklarına avantajlar sunar. Ortakların koyduğu sermaye miktarı kadar sorumluluk taşıdığı limited şirketler esnek ve ticari güvenilirliği kanıtlanmış yapıdır. Bu şirket türü, hemen her sektörde faaliyet gösteren, göstermek isteyen işletmeler tarafından tercih edilmektedir.
Limited Şirkete ait Hukuki Bilgiler
Bir limited şirket, TCK 573. madde kapsamında belirtilen kavram ve esaslar çerçevesinde ve bir ticaret unvanı kullanılarak kurulabilir.
14 Şubat 2011 tarih ve 27846 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 573 hükmü kapsamında, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan, esas sermayesi belirli olup, bu sermayenin esas sermaye paylarının toplamından oluştuğu; ortakların, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlü olduğu; kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen ortaklık olarak tanımlanmıştır.
TTK’nın 39. maddesi uyarınca, her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetler ile diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır.
Limited Şirkette Kimler Kurucu Olabilir?
Limited şirketlerin kuruluşunda tek kişinin olması yeterlidir. Diğer bir deyişle tek başınıza da bir limited şirket kurabilirsiniz. Bunun yanı sıra tüzel kişi yada kişiler de limited şirket kurabilirler.
Limited şirketlerin ortak sayısı elliyi aşamaz.
Tek kişilik limited şirketler de dahil olmak üzere, tüzel kişi ya da ortak aynı zamanda şirket müdürü de olabilir.
Pay taahhüt edip esas sözleşmeyi imzalayan gerçek ve tüzel kişiler, limited şirket kurucusu olarak nitelendirilmektedir. Limited şirketin kurulabilmesi için pay sahibi olan en az bir kurucunun varlığı şarttır.
Limited Şirketlerde Borç ve Kusur Sorumlulukları
Limited şirket ortakları kanun metnine göre “yalnızca şirkete karşı sorumlu olup, şirket borçlarından sorumlu değillerdir”. Şirkete karşı olan sorumluluk, ortakların şirkete getirmeyi taahhüt ettikleri sermaye payı borcundan ve eğer ana sözleşmede öngörülmüşse ek ödeme ve tali yükümlülüklerinden doğar.
Kurucular, kanundan ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini, kendilerine ait kusurlarla ihlal ettiklerinde hem şirkete, hem pay sahiplerine, hem de şirket alacaklılarına karşı verdikleri zarardan sorumludurlar.
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un (AATUHK) 35. maddesine göre, “Limited şirket ortakları, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar” ve bu kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar.
Limited Şirketin Kuruluş Aşamaları
Limited Şirketlerin kuruluşu esnasında kanunda belirtilen bir takım prosedürlerin yerine getirilmesi zorunluluğu vardır.
- Limited şirketinin ana sözleşmesinin hazırlanması
- Kuruluş için belgelerin hazırlanması
- Kuruluş bildirim formu
(MERSIS sistemi üzerinden online olarak şirket ana sözleşmeniz oluşturulmalıdır.) - Dilekçe
- Noter tasdikli sözleşme
- Oda kayıt beyannamesi
- İkametgah belgesi
- Kira kontratı
- Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont
- Kuruluş bildirim formu
Limited Şirket İçin Açma Maliyeti Nedir?
- Limited şirketin kuruluşu için 2024 itibari ile asgari sermaye 50.000 TL’dir.
(Ortakların koyacakları sermayenin en az 25 TL veya bunun katları olmasına dikkat edilmelidir.) - Bir mali müşavirle çalışmanız önerilir. Bu maliyet İstanbul için ortalama 5000-5500 TL civarındadır.
- Noterden, tayin edilen her müdür için ikişer adet imza sirküleri gerekecek: 300 TL.
- Ticaret Odası’na ana sözleşme onayı, resmi defterler, rekabet kurulu harcı, gazete ilan ücreti için toplam 1.300 TL…
- Mali müşavir için kuruluş hizmet bedeli (788 TL – İstanbul için)
- Şirketiniz için bir kaşe yaptırmalısınız, bu da 50 TL.
- Damga vergisi 25 TL.
- Ortakların her biri için birer vesikalık fotoğraf. (En az 4 adet basılacağı düşünülürse ortalama 250 TL tutar.)
- Noterden mali müşavir için vekalet çıkarılması gerekiyor. Bu da 200-300 TL’dir.
- Başvuru için gittiğinizde ana sözleşmenin özelliklerine göre (sermaye, kelime sayısı vb.) 1.200 TL – 1.600 TL bir Ödeme yapmanız gerekecek. Ödemeniz için tahakkuk fişi alacaksınız. Bu ödemeyi yaptıktan sonra şirketiniz birkaç gün sonra kurulmuş olacak.
İlgili Konu
https://acmamaliyeti.com/3-adimda-sahis-sirketi-acma-maliyeti/