

Yeni bir yere taşındığınızı düşünün, ilk ihtiyacınız olan yer bir elektrik dükkanı olacak. Hem ihtiyacınız olan elektrik malzemelerini hemen toplamanız hem de gereken tamir işlerinde elektrik ile ilgili bir uzmana yani takipçiye ulaşmanız için…
Bilmeyenler için elektrik tesisatçısı veya elektrikçi, yapıların içine ya da dışına elektrik tesisatını döşeyen, elektrikli aydınlatma, ısıtma ve haberleşme tertibatının montaj ve onarımını yapan meslek grubudur.
Tabi bu işin de uzmanlarını bulmak gerekir. Elektrik ustası belgesi nasıl alınır sorusunun yanıtı şu şekildedir; ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırmak, 2 yıl 256 saatlik pratik ve teorik eğitimi aldıktan sonra sınavları başarıyla tamamlamak. Kursun tamamlanması ve sınavın geçilmesi sonunda ustalık belgesi alınır.
Elektrik Dükkanında Neler Bulunur? Ayrıca Elektrik Dükkanı Açarken Neler Gerekir?
Elektrik dükkanı açmak için gerekli belgeler şunlardır:
- İki adet fotoğraf.
- Kimlik.
- İkametgah belgesi.
- Vergi levhası fotokopisi.
- Elektrikçiler odası kaydı.
- Ustalık belgesi.
- Yapı kullanımı için izin kağıdı
- Sigorta veya bağkur belgesi.
Peki kimler elektrik dükkanı açabilir?
İşyeri Açma Belgesi, lise eğitimini Anadolu meslek veya meslek liselerinde dört yıl olarak tamamlayan kişilere mezun oldukları zaman verilmektedir. Buna ilave olarak iki yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunları da sınavsız olarak bu belgeyi alabilirler.
Diğer yandan elektrikçi olmak zordur. Meslek, geniş bir teknik beceri setinde ustalaşmayı ve elektrik sistemleri ve güvenlik yönetmelikleri hakkında derin bir anlayış gerektirir.
Gelelim elektrik dükkanında bulundurmamız gerekenlere:
- Direnç kabloları.
- Led Armatürler.
- Ampuller, avizeler.
- Elektrik Bandı.
- Otomatik entegre sistemler.
- Kontrol Kalemi ve türevleri.
- Elektrik kabloları.
- Elektrikli Aletler Bileşenleri.
Elektrik tesisatı alanında kullanılan malzemelerin başında kablolar, tesisat boruları, kablo kanalları, sigorta kutuları, buat kapağı, kablo bağları, plastik dübel ve kroşeler yer alıyor. Haliyle bunların da bulunması gerekir dükkanda.

Elektrik Dükkanı Maliyeti Nedir ve Bir Elektrik Dükkanı Ne Kadar Kazanır?

Enflasyon öncesi yani biraz geçmişe bakarak size bazı veriler vereceğim: eleman.net verilerine göre, bir elektrik dükkanı sahibi aylık ortalama 34.700 TL maaş alıyordu. Elektrikçi, 2025 yılında en düşük 24.600 TL alırken, en yüksek 52.900 TL maaş alıyordu. Önceki yıllara baktığımızda ise elektrikçi, 2024 yılında ortalama 29.800 TL maaş alıyordu. Ayrıca, sıfır daire elektrik aboneliği ücreti 2025 yılı için damga, bağlama ve kesme bedelleri dahil ortalama 644.5 TL’dir. Sıfır daire elektrik aboneliği başvurusunun incelenmesi ve değerlendirilmesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilir.
2022 verilerini de verelim: Elektrikçi dükkânından aylık düzenli gelir standart olarak 3-5 bin TL arasında olabilir. Elektrikli otomobil bayiliği alarak hem maliyetlerinizi hem de sorunu yarı yarıya azaltabilirsiniz.
Bu arada yapacağınız masrafa değeceğinin öngörüsünü aşağıda paylaştığımız video ile garantileyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=_d5hISiCAUM
Yine de elektrik dükkanı açma maliyeti için tüm giderlerinizi hesaplamak iyi olur.
Mesela, kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, bir elektrik dükkanında çalışan çırağın maaşı aylık ortalama 24.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Elektrik Çırağı maaşı 19.200 TL iken, en yüksek ise 51.900 TL’dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Bu maaşlar daha çok lise okuyan elektrik çırakları için geçerlidir. Örneğin, elektrik teknisyeni, elektrik sistemleri ile ekipmanların arıza tespitini yapmak ve elektrik donanımlarının kontrol, bakım veya onarımını sağlamaktan sorumludur. Bina, ticari kuruluş, fabrika ve benzeri mekanlarda bulunan elektrik tesisatı ve elektrikli ekipmanların kurulumunu gerçekleştirir .
Tekniker ve teknisyen farklı iki şeydir. Şöyle ki: tekniker ile teknisyenlik terimleri meslek kollarındaki uzmanlık derecelerine göre kullanılan terimlerdir. Teknisyen meslek lisesi mezunları için kullanılmakta ve mezuniyetleri teknisyen unvanı ile sağlanmaktadır. Tekniker ise 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için kullanılmaktadır.
Son olarak, endüstri meslek lisesi Elektrik bölümünden mezun olanlara Endüstri Meslek Lisesi diplomasından başka, üçüncü sınıf yetkili elektrik teknisyeni belgesi de verilmektedir. Bu bölümü bitirenler, kamu ve özel sektör kuruluşlarının elektrikle ilgili kısımlarında çalışabilirler.
Tüm bu bilgilerin yanı sıra, 2024’te öne çıkan en kârlı iş fikirlerini daha yakından inceler ve iş fikirleri hakkında bilgi sahibi olursanız, ilk sırada elektrik dükkanı açmanın da yer aldığını gözlerinizle görebilirsiniz. Siz de büyüyen bu iş alanında yer almaya kesin kararlıysanız şimdiden kolay gelsin ve dileriz müşteriniz çok olsun.