Mezeci Açmak İsterseniz Size 2 Görev


Mezeci nedir? Rakı seven bir toplum olarak, meyhaneler bizim için önemlidir. Ama ekonomik sebeplerden veya bazen soğuk havadan ötürü, meyhaneye gitmek yerine tekel bayiden daha uygun fiyatlı rakı alıp, evde meze eşliğinde ziyafet yapabiliriz, işte tam da burada yardımımıza civardaki bir mezeci koşar. Mezeci, bir meyhane menüsünde karşımıza çıkan, hemen hemen tüm atıştırmalıkların satıldığı mekandır. Gramajına göre alışveriş yapabilirsiniz buralardan.
Öncelikle mezeci açmadan düşünmeniz gerekenlere bir göz atalım.
Mezeci açmak, gastronomik bir deneyim sunmanın yanı sıra kültürel mirası yaşatmak açısından da harika bir fırsat olabilir. Mezeci açma süreci boyunca dikkate almanız gereken birçok önemli nokta vardır. Mezeci açma maliyeti ise bu noktaların başında yer alır. Dikkat edilmesi gereken diğer maddeler şu şekildedir:
- Mezeci açmadan önce konseptinizi belirlemeniz gerekir. Hangi tür mezeleri sunacağınızı, menünüzde hangi çeşitlere yer vereceğinizi planlayabilirsiniz.
- Mezeci açacağınız yeri seçerken, hedef kitlenizi ve potansiyel müşteri profillerini göz önünde bulundurmalısınız. Merkezi konum seçimi hedef kitleye kısa sürede ulaşım sağlayabilir.
- İşletmenizin sürdürülebilirliği için finansal planınızı dikkatlice yaptığınız takdirde uzun vadede karlı iş kurabilirsiniz.
- Mezeci açarken, yasal izinler ve mevzuat gerekliliklerine dikkat etmeniz gerekmektedir. İlgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izinleri alarak, işletmenizin yasal olarak faaliyet göstermesini sağlamanız gerekir.
Mezeci açmak, titiz bir planlama gerektiren süreçtir. Tüm detayları göz önünde bulundurarak başarılı bir mezeci işletmesi kurabilirsiniz. Mezeci açma maliyeti için belirli sermayenizi ayırdıktan sonra hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için ilk adımınızı atabilirsiniz.
Mezeci Açmak İçin Neler Gerekir ve Mezeci Maliyeti Nedir?
Mezeci açmadan önce birtakım prosedürleri yerine getirmek gerekmektedir. Bunlar,
Meze evi açmadan önce almanız gereken bazı izinler ve resmi belgeler bulunuyor. Genel olarak toplamda 7 tane belge almanız gerekecek. Ancak işletmenizin durumuna bağlı olarak daha farklı belgelerde almanız gerekebilir. Örneğin alkollü içecek satışı yapacaksanız ekstra olarak alkol ruhsatı da almanız gerekir. Tahmini olarak ihtiyacınız olan belgeler ve maliyetleri ortalama şu şekilde:
İşyeri açma ruhsatı: Bu rakam dükkanınızı açacağınız il ve ilçeye göre büyük oranda değişkenlik göstermektedir. Örneğin Konya’da açacağınız bir dükkan için işletme ruhsatı 10.000 – 15.000 TL civarlarındayken, İstanbul’da açacağınız bir dükkanın ruhsat maliyeti 100.000 – 150.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Gıda üretim izni: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilir. 1.500 – 3.000 TL arasındadır. Çevre ve şehircilik izinleri: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınır, maliyeti 2.000 TL’dir. Sağlık ve hijyen belgesi: 650 TL. Ticaret sicil kaydı: 3.192,80 TL + Sicil Tastiknamesi Harcı + TTSG İlan Ücreti + İlan Giderleri İtfaiye Uygunluk Raporu: 2.000 TL.

Mezeci açmak istiyorsanız maliyetine de bir göz atmalısınız. Tutacağınız dükkanın kirası en önemli giderlerinizden bir tanesi olacaktır. Mezeciyi açacağınız lokasyona göre kira fiyatınız değişkenlik gösterecektir. İstanbul’da ortalama 100 m²’lik bir dükkan için ortalama kira fiyat 26.000 TL’dir.
Ayrıca bunun yanı sıra dükkanı ilk tutacağınız zaman depozito ve emlakçı gideriniz olacaktır. Çoğunlukla 2 kira bedeli depozito ve 1 aylık kira bedeli de emlakçı parası olarak talep edilir.
Geliri görmek isterseniz de, eleman.net verilerine göre, mezeci aylık ortalama 33.000 TL maaş alıyor. mezeci, 2025 yılında en düşük 26.100 TL alırken, en yüksek 47.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda mezeci, 2024 yılında ortalama 28.100 TL maaş alıyordu.
Mezecide Neler Vardır? Mekan Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Aşağıdaki linkte olmazsa olmaz bir mezenin tarifini iyi bir mezzeciden dinleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=x86yRBdweR8
Mezecide olmazsa olmaz mezeleri şöyle sıralayabiliriz:
- Haydari.
- Yeşil Zeytin Salatası
- Kereviz Mezesi.
- Enginar Salatası
- Cacık.
- Soğan Mezesi.
- Yufkalı Tavuklu Semizotu.
- Şakşuka.
Meze çeşitleri; soğuk ve sıcak olarak ikiye ayrılmaktadır. Soğuk meze çeşitleri; peynir türleri, zeytinyağlı sebze tabakları, turşu çeşitleri, kızartmalar, çirozlar, yoğurtlu meze türleri, pastırmalar, pateler, meyveler, füme et ve balıklar, cipsler, humus, tarator, ezme, çemen, dip soslar olarak sıralanabilir.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
Mekan seçimi yapılırken evlere yakın civarda olması mantıklı olacaktır. İçkinin yanında tercih edileceği için de tekel bayilerin yanında açılması iyi olacaktır.