GirişimcilikDiğer

Müzikevi Açmanın 3 Bilinmeyen Yönü

Sanata yatırım yapmak isteyenlerden misiniz?

O zaman bir müzikevi açmaya ne dersiniz?

İşte sizin için müzikevi açmanın bilinmeyen üç yönü…


Müzikevi İçin Uygun Mekan Bulmak

Bir müzikevi açarken en dikkat etmeniz gereken şey müzikevinizin rahat ulaşılabilir, merkezi yerlerde olmasıdır. Borusan Müzikevi bunun en güzel örneğidir.

https://www.youtube.com/watch?v=iw5Kmj_KJWA

Uygun bir müzikevi açmak isteyenler için müzikevi lokasyon seçimi oldukça önemlidir. Müzikevinin rahatça ulaşılabilir olması, öğrencilerin motivasyonunu artırabilir.

Ayrıca müzikevi için seçilen lokasyonun sessiz ve huzurlu bir ortamında bulunması, öğrencilerin dikkatini dağıtmadan ders çalışmalarına yardımcı olabilir.

Ekipman seçimi de aynı şekilde müzikevi açısından önemlidir. Doğru enstrümanlar ve ses ekipmanları, öğrencilerin sağlıklı bir şekilde müzik çalışmalarına devam edebilmesi için gereklidir. Ayrıca ekipmanların bakımı ve düzenli olarak kontrol edilmesi de müzikevi bünyesinde oldukça önemlidir.

Müzikevi için en uygun lokasyonun ve ekipmanın seçilmesi, öğrencilerin müzikevi adına ilgisini artırabilir ve müzikevi eğitim kalitesini yükseltebilir.

Tabi sadece lokasyon değil iyi eğitimcilerin bulunması da müzikevi adına bir marka yaratır.

Diğer kıstaslar ise bazı müzikevi açma şartları olarak şöyle sıralanmıştır:

  • Müzikevi özel kurs açma yönetmeliği uyarınca 30 m2’den küçük olmayacak şekilde ayrı bir kütüphane tasarlanmalıdır.
  • Müzikevi açmak isteyen kişi, üniversitelerin eğitim fakültesinden mezun ya da öğretmen/uzman olduğunu kanıtlayan belgeye sahip olmalıdır. 
  • Müzikevi açmak için sınıflar en az 16 kişi olacak şekilde ayarlanmalıdır.
  • Müzikevi içindeki taşınmaz, afet ve depreme karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Müzikevi kurum müdürü, ilgili programa uygun öğretmen veya uzman öğretici, müdür yardımcısı ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak görevlendirilmelidir.
  • Müzikevi çatısı altındaki tüm kurslarda verilmesi planlanan eğitimler hakkında kütüphanede müzikevi kitapları bulundurulmalıdır.

Müzikevi Açarken Gereken Belgeler

Müziği seven ve müzik eğitimi almayı düşünen her yaştan bireyin etkili bir eğitim alması için bir kurs olarak müzikevi açmak aslında kolaydır, fakat bazı şartların sağlanması gerekir.
MEB onaylı müzikevi açmak için gereken şartlar, eğitim verilecek binanın koşulları, eğitim programının yeterliliği, sınıf kalitesi ve güvenlik gibi konuları içerir. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları yönetmeliğine uygun olarak karşılamanız gereken müzikevi açma şartları şunlardır:

Müzikevinizde müzik eğitimi verilecek olan sınıflar ve eğitim ortamları en az onaltı, en fazla otuz kişilik kontenjana sahip olmalıdır.

  • MEB müzik kursu dahilinde sosyal alanlar müzikevi için yeterli bir şekilde bulunmalıdır.
  • Eğitime yönelik kitaplık ve araç-gereçler müzikevi ihtiyacına göre hazır bulunmalıdır. 
  • Ders araları belirlenmeli, müzikevi teneffüs programları yapılmalıdır. 

    Müziği seven ve müzik eğitimleriyle kendini geliştirmek isteyen kişiler için hoş bir müzikevi açmayı düşünüyorsanız, müzikevi açma şartları sizin için uygunsa ve müzikevi için başvurunuzu yapmak istiyorsanız öncelikle müzikevi açmak için gerekli belgeler tam mı diye emin olmalısınız. 
    Belgeleriniz tamamlandıysa, MEB müzikevi açma koşulları uygulandıysa sırada dilekçenizi yazmanız var. Müzikevi açmak istediğinize dair bir dilekçe ve belgelerinizle birlikte valiliğe ya da kaymakamlığa başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuz 3 iş günü içerisinde işleme alınmakta olup sonucu size bildirilecek ve onay aldığınız an müzikevi kurs eğitimlerinize başlayabileceksiniz.

Müzikevi Açma Maliyeti

Müzikevi açmak okul açma maliyetine göre farklılıklar gösterebilir. Daha önce kreş açma maliyetini burada incelemiştik, müzikevi açma maliyetini karşılaştırabilmeniz için buraya linki bırakıyoruz.
Bknz: https://acmamaliyeti.com/kres-acma-isinde-izlenilecek-3-yol/

Müzikevi açmak için gerekli olan sermaye miktarı kurulacak işletmenin büyüklüğüne ve bölgesine göre değişmekle birlikte genellikle müzikevi maliyeti 50.000 TL ile 200.000 TL arasında olabilir.

Müzikevi çerçevesinde kullanılan enstrümanlar genelde gitar, piyano, keman, viyolonsel gibi enstrümanlardır. Haliyle müzikevi için bu enstrümanlar mutlaka alınmıştır, bunlara ek olarak flüt, davul, saksafon da müzikevi eğitim programına dahil edilebilir.

Önemli olan husus müzikevi için doğan ilgi ve müzikevi içerisindeki ihtiyacı karşılamaya çalışmak, başka enstrümanları da müzikevi bünyesine katmaya özen göstermektir.

Ayrıca daha önce belirttiğimiz gibi müzikevi bünyesinde sadece enstrumanları değil, müzikevi içinde çalışacak eğitimcileri de düşünmemiz gerektiği yönündedir. Müzikevi hocalarınız o müzikevi isminin duyulmasına yardımcı olacaktır. Bu sebeple bir müzikevi açarken mutlaka alanında uzman ve iyi isimler bulmaya dikkat etmelidir müzikevi yöneticileri…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu