Dükkan

Pastane Açacaklara 2 Maddelik Rehber

pastane açarken dikkat edilmesi gereken detaylar

Pastaneler de fırınlar kadar çok uğranılan yerlerdir.

Bknz: https://acmamaliyeti.com/firin-acma-maliyeti/

Pastane Nedir ve Pastane Neden Ünlüdür?

Doğu Karadeniz’in en yüksek dağını mesken tutmuş Hemşinliler Rusya, Polonya,  İran gibi ülkelere giderek bu ülkelerde pastacılık ve fırıncılık mesleklerini öğrendi. Hemşinliler, bu göçle birlikte bugün Türkiye’de en bilinen pastane ve fırınların sahibi oldu.

Doğu Karadeniz’de yüksek dağların derin vadileri kestiği bir coğrafya olan Çamlıhemşin,  Kaçkar Dağları eteklerinde kurulan ve son yıllarda da adını dağ ve yayla turizmi ile duyuran bir bölge. Hemşinlilerin çoğu kışlarını başka yerlerde geçirse de bir şekilde yazın mutlaka geri geliyorlar. Gurbetçi Hemşinlileri Doğu Karadeniz’de yaşayan insanlardan ayıran en önemli özellikleri kimlikleri haline gelen pastacılık ve fırıncılık meslekleri.

19. yüzyılın başlarında Rusya, Polonya ve Avrupa’nın bazı kentlerine giderek bu mesleği öğrenmiş olan Hemşinliler, sonra Türkiye’ye dönerek hem bu mesleğin yayılmasını sağladılar hem de mesleklerini icra ettiler.

Hemşinlilerin gurbet yolculuğundaki Rusya şehirlerinin başında liman kenti ve yakın olması sebebiyle Batum geliyor. Varşova, Petrograt, Tallin, Moskova, Mugilov, Berdiçev, Odessa, Sivastopol, Yalta, Kefe, Ryazan, Kazan, Tiflis, Gence, Rostov, Soçi, Poti gibi kentler de göç edilen yerleden. Yapılan araştırmalar, bazı ailelerin şu şehirlere gittiğini ortaya koyuyor: “Şabanoğulları-Rostov, Poladoğulları- Berdiçev, Çolakoğulları- Varşova, Moskova, Kiev, Reyhanoğulları- Batum, Yalta, Moskova, Kozizoğulları- Tahran, Veziroğulları- Berdiçev, Ofluoğulları- Moskova, Matiloğulları- Odessa, Bağdasaroğulları-  Batum.”

Çamlıhemşin’in eski adıyla Makrevis köyünden (Konaklar)Yunus Tarakçı, pastacılık mesleğine daha önce Rusya’da pastacılık öğrenip, Samsun’a yerleşen amcasının yanında başlamış. Türkiye’ye pastacılığın iki koldan yayıldığını anlatıyor Tarakçı: “Biri İstanbul’dan gayrimüslimler sayesinde, diğeri Hemşinliler sayesinde Anadolu’ya. Hemşinliler, öğrendikleri pasta türlerini Ruslardan bile güzel yapmaya başlamışlar. Öyle ki Rusların ilgisini çekerek iş sahibi oldular, hatta işveren oldular.

Hatta benim konservatuvardan piyanist bir arkadaşımın ailesi de bu gruptan ve Bodrum’da açtıkları pastane zinciri ile ün yapmış durumdalar…

Biskot, Napolyon Pastası, Yabloşki (Elmalı pay), Biçeyni (Kuru pasta), izdobni (mayalı mamuller), turubuçka (milföy hamuru) artık yapılmadığı gibi yavaş yavaş bu tatların yerini fabrika işi pastalar almaya başladı. Bu işler maharet ister, şimdi o tadı tutturamazlar. Rusya gurbetine çıkanlar elinde değer ihtiva eden bir şeyleri satıp gurbete gitmişlerdir. Kimi zaman pasaportsuz, gemiyle kimi zaman da yaya gidilmiştir. 24 saat çalışmayı göze alarak yollara çıkmışlardır. Çalıştıkları fırınların mamulleri iyi olsun diye gerekirse uyumamışlardır. İşte bu nedenden rekabet edemeyen bazı Rus fırıncılar Hemşinlilerle baş edemeyeceğini anlayıp iflas etmiştir.

Rusya’da aristokrat hayatı yaşanıyordu. Ama orada üç sınıf vardı; köylüler, orta sınıf ve burjuva sınıfı. Hemşinliler daha ziyade burjuva sınıfıyla ilişki kurmuşlar. Önce Rusça öğrenmeye çalışmışlar. Bunun için gazete okumaya dikkat etmişler. Yurtdışındaki gelişmeleri ve Avrupa’yı da Rusya’da çalışırken öğrenmişler. Birçokları resmi görev de almış, memurluk,  kooperatifçilik yapmışlar.”

https://www.youtube.com/watch?v=2zW-zqbYIAc

Pastane Açma Maliyeti Nedir?

Pastane açmak karlı olabilir, ancak başarılı olmak için iyi bir iş planı, rekabet analizi, doğru konum seçimi, kaliteli ürünler, etkili pazarlama ve maliyet yönetimi gibi faktörleri dikkate almanız önemlidir.

Pastane açmak veya idare etmek en tecrübeli iş adamları için bile oldukça zorlu bir iştir. Unlu mamullerin kar marjları iyi olmasına rağmen kira, işçilik, enerji ,kullanılacak malzeme fiyatlarındaki dalgalanmalar dikkate alınarak hesap yapılmalıdır.

Bu işe soyunanlar ustalık belgesi olmadan fırın ve/veya pastane açılır mı diye merak edip, araştırmalara girişebilirler. Fırın ve pastane açılışlarında gerekli belgeler arasında ustalık belgesi de yer alır. Bu soruya verilecek en net yanıt evettir. Ustalık belgesi olmadan fırın ve pastane açmanız mümkün değildir. Bu işi yapmak istiyorsanız önce bu gerekliliği yerine getirmelisiniz.

Çünkü üniversite mezunları özellikle de gıda ve yeme içme üzerine eğitim alan kişiler, gastronomi ve aşçılık mezunları pastacılık üzerine uzmanlaştıktan sonra usta, pasta şefi olarak pastane sektörü içinde iş imkânı bulabiliyor.

Pastane aylık kazancı, genelleme yapacak olursak, yaklaşık 15.000 lira -30.000 lira arasında olacaktır. Ancak, fırın işletmelerinde de olduğu gibi, kullanılan malzemelerin ve hijyen şartlarının karşılanması için oluşan giderler de söz konusu olunca, elinizdeki kâr oranı, bu miktarlardan daha az olabilir.

Ama bir yandan da işin manevi bir tatmin yönü vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu