Starbucks dükkanı açmak günümüzde her şehirde oldukça popüler. Bu yazıda bunun sebep ve sonuçlarını inceleyeceğiz.
Starbucks, Amerikalı kahve dükkânları zinciridir. Merkezi Seattle, Washington’dadır. Starbucks, adını Moby Dick’teki Starbuck adlı karakterden alır. Türkiye’de ilk şubesini 2003 yılında İstanbul’da Bağdat Caddesi’ne açmıştır. 2023 Mayıs ayı itibarıyla Türkiye’de toplam 663 adet şubesi vardır.
Starbucks Dükkanı Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Starbucks’ın, Türkiye’yi de kapsayan Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde mağazalarının açma ve işletme yetkisi Kuveyt merkezli Alshaya Group’a aittir. Starbucks, kökleri Amerika Birleşik Devletleri’nde olsa da, dünya çapında faaliyet gösteren bir kahve markasıdır.
Moby Dick’ten ilham alınan adı, eski kahve tüccarlarının denizcilik geleneği ve açık denize olan aşklarından gelmektedir. 1981 yılında, Howard Schultz (Starbucks yönetim kurulu başkanı, icra kurulu başkanı) bir Starbucks mağazasına ilk adımını attı.
Kimler Starbucks’a Gidiyor?
1971’de Starbucks Seattle’daki tarihi Pike Place Çarşısı’nda bulunan tek bir mağazadan oluşuyordu ve de bu isimdeki dükkan, sadece küçük bir mağazadan dünyanın en kaliteli, taze kavrulmuş kahve çekirdeklerini sunuyordu. Moby Dick’ten ilham alınan adı, eski kahve tüccarlarının denizcilik geleneği ve açık denize olan aşklarından gelmektedir.
1981 yılında, Howard Schultz (Starbucks yönetim kurulu başkanı, icra kurulu başkanı) bir Starbucks mağazasına ilk adımını attı. Schultz, ilk kez aldığı bir fincan Sumatra ile Starbucks’a girdi ve bir yıl sonra şirkete katıldı.
Bir yıl sonra, yani 1983 yılında Howard Schultz İtalya’ya gitti ve İtalyanların espresso barlarından ve kahve deneyimine olan aşklarından büyülendi. İtalyan kafe geleneğini Amerika Birleşik Devletleri’ne getirmek istiyordu. İnsanların bir araya gelebilecekleri, sohbetlerine ev sahipliği yapacak bir mekan yaratmak… Ev ve iş yerlerinden sonra 3.adreslerini oluşturmak… Schultz, Il Giornale kafelerini açmak üzere kısa bir süreliğine Starbucks’tan ayrıldı ve yerel yatırımcıların yardımlarıyla Starbucks’ı satın alarak 1987 yılının Ağustos ayında şirkete geri döndü.
Starbucks Dükkanı İçin En İyi Mekan Önerileri
Starbucks dükkanının bayisinin olmama sebebi -bie franchise yapısıyla- işletme üzerinde çok fazla kontrol olmaması. Şirket sahibi ve işletmecisi olan Starbucks, kaliteyi, teklifleri, mağaza gelişimini vb. daha kolay yönetebilir/kontrol edebilir durumda. Bu sebeple açılacak dükkanın en önemli kıstası nerede olduğu.
Starbucks, ilk mağazalarını Vancouver, Britanya Kolumbiyası ve Chicago’da açtı. Starbucks’ın Kuzey Amerika dışındaki ilk mağazası 1996 yılında Tokyo, Japonya’da açıldı. 2 Ocak 2022 tarihi itibarıyla Starbucks 65 ülkede toplam 34.000’in üzerinde mağazasıyla, dünyanın en büyük kahve zinciri olma ünvanına sahip.
Bu ünü bilenlerin çoğunlukta olduğu semtlere dükkan açmak daha mantıklı görülüyor. Dükkanı açtıktan sonra mekanı herkesin rahatına uygun hale getirmek de önemlidir.
Bölgesel modern olarak adlandırılan mağazalar, rahat ve çekici, modayı belirleyen bir tarza sahiptir. Misafirleri hızlı hayatın gürültüsünden geçici de olsa kurtaracak samimi bir ortam yaratmak için bölgeye özgü mobilyalar kullanılır ve aydınlık alanlar yaratılmaya çalışılır.
Haliyle Starbucks’lar çalışmak isteyen insanlara açıktır. Mesela internette şöyle bir yoruma rastlamak mümkün:
“Söylemem gerek ki Starbucks’lar ofis gibi çalıșmak için yeterli donanıma sahip değiller. Zaten amaçları da bu değil. Ama yine de haftada 1-2 gün ya da ofisten sıkıldığınızda kaçmak için güzel mekanlar. Tabi ki Starbucks dıșında çalıșılacak birçok yer var. Ama ben rahatsız edimeme, bir içecek alıp ya da hiç almayıp saatlerce oturma, dıșarıdan yiyecek içecek getirip tüketme gibi konuları dikkate aldım.
Kriterlerim arasında rahat oturma düzeni, internet bağlantısı, restoranlara yakınlık gibi konular var. Internet bağlantısını kriterlerime dahil etmedim. Çünkü iddia ediyorum normal yoğunlukta bir Starbucks’ta alacağınız download hızı 3-4 mbit, upload 1-2 olacaktır. Çok sıkıștığınızda cep telefonunuz üzerinden nete çıkmanızı öneririm, ben öyle yapıyorum.”
Starbucks Dükkanı Açma Maliyeti Nedir?
Şubat 2020 itibarıyla dünya çapında 34.879 Starbucks şubesi bulunmaktadır. Lisanslı bir Starbucks mağazası açmanın maliyeti 228.620 dolardan 2.888.700 dolara kadar değişebilir. Buna lisans ücretleri, inşaat ve inşa masrafları, ekipman ve tabela, ilk envanter ve eğitim masrafları dahildir.
Starbucks’ın geliri temmuz-eylül döneminde yıllık bazda yüzde 3 azalışla yaklaşık 9,1 milyar dolar oldu. Şirketin hisse başına kârı ise geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 25 azalışla 80 sente indi.
Starbucks’ın net geliri, 2022’de 26,58 milyar ABD dolarına ulaştı. Küresel kahve zincirinin, COVID-19 pandemisi nedeniyle yaşadığı 2020’deki düşüş dışında, son on yılda gelirinde yıldan yıla artış kaydedildi. Dünya Çapında Starbucks mağazalarının sayısı 2022’de 35 bini geçti.