Sürücü Kursu Açmak İçin 3 Yol
Sürücü kursu açmak için 3 önemli yol izleyebilirsiniz…
Sürücü Kursu Nedir, Kimler Gider ve Eğitim Nasıldır?
Sürücü kursu ehliyet başvurusu için gelen öğrencilerin, eğer daha önceden ehliyetleri yoksa alması gereken ders süreleri, teori eğitimleriyle birlikte toplamda otuz dört saat. Bu otuz dört saatlik teorik eğitimin sekiz saati ilk yardım bilgisi, altı saati motor ve araç tekniği, onaltı saati trafik ve çevre, dört saati de trafik adabı olarak toplam otuzdört saat verilmektedir.
Kısacası ehliyet kursuna yazılabilmeniz için onsekiz yaşınızı gün, ay ve yıl olarak doldurmuş olmanız gerekmektedir. Resmi olarak kaydınız yapılmadan herhangi bir eğitime-kursa katılamazsınız.
Bu arada sürücü kursu içerisinde, adaylara direksiyon öğretmeni tarafından eğitim verilir. Direksiyon öğretmeni, sürücü adayının kullanmak istediği araca göre özel eğitim vermektedir
Tabi ehliyet alamayanlar da vardır. Bunlar: Sürücü olmaya engel sağlık problemleri bulunan kişilerdir. Örneğin; denge problemi olanlar, işitme problemi olanlar, her iki gözü 120 dereceden az görenler, ileri derecede diyabet hastası olanlar, organ yetmezliği, kronik baş dönmesi olanlar ehliyet alamayacaklardır.
Sağlık raporunda, kişinin görme keskinliği, görme alanı, renk görme, kontrast duyarlılığı ve biYoküler görme testleri yapılır. Çünkü Türkiye’de tek göze sahip olan bireylere ehliyet verilmeyebilir.
Sürücü Kursu Açmak İçin Neler Gerekir?
Sürücü kursu açma süreci biraz limited şirketi açma sürecine de benzer. Bunu daha önce portalımızda incelemiştik:
Sürücü kursu açarken gereken evraklara gelince:
- 6 tane biyometrik fotoğraf.
- Sağlık raporu.
- Adli sicil kaydı
- Kan grubu kartı
- Evlilik cüzdanı (evli bireyler için)
Ayrıca;
Özel Kurslar İçin Valilikçe Tanzim Edilecek Belgeler
- Binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin teknik rapor.
- İki ilköğretim müfettişi tarafından düzenlenmiş rapor.
- Sağlık ve sosyal yardım müdürlüğü raporu.
- İtfaiye müdürlüğü raporu.
Bir diğer merak edilen soru da sürücü kursu sonunda ne kadar sürede ehliyet alınacağıdır.
Sorusu pek çok sürücü adayı için merak konusudur. Ehliyet alma sürecini etkileyen faktörler vardır. Bunların en başında yukarıda da bahsettiğimiz üzere sınavlarda ve eğitimlerde ne derecede başarılı olduğunuz gelmektedir. Sürücü kursuna yapılacak olan kayıt genellikle bir günde tamamlanır. Sonrasında ise iki haftalık eğitim süreci başlamaktadır. Teorik eğitimlerini tamamlayan sürücü adayları bir aylık bir bekleme sürecinin ardından ehliyet sınavlarına girerler.
Ehliyet sınavından sonra direksiyon eğitimi alınarak, direksiyon sınavı için randevu alınır. Bu süreç toplam bir ay kadar sürer. Direksiyon sınavının sonucu ise aynı gün içerisinde belirtilerek sürücü adayının sertifikasının hazırlanmasına geçilir. Maksimum olarak bir hafta içerisinde sertifika teslim alınır ve gerekli belgelerin hazırlanarak ehliyet için randevu başvurusu yapılır. Sertifika alınmasıyla ehliyete başvuru arasında ortalama bir haftalık süreç vardır ve başvuru sonucunda ehliyetiniz en geç iki hafta içerisinde elinizde olacaktır.
Bu belirtilen süreleri genel olarak topladığımız zaman üç ay gibi bir süre içerisinde sürücü adayı ehliyetini alacaktır. Ancak nüfusun daha az olduğu küçük şehirlerde bu süre iki aya kadar inebilir. Ehliyetin adrese yollanması da merak edilen bir diğer konudur. Ehliyetinizin elinize ulaşması yaklaşık olarak iki haftayı bulmaktadır. Fakat daha küçük şehirlerde yaşayan sürücü adayları için süreç biraz daha farklı olabilir. Küçük şehirlerde yaşayanlar için muhtemelen daha kısa bir sürede ehliyetleri ellerine ulaşacaktır.
Son olarak da herkes sürücü kursu açabilir diye merak edecek olursak, reşit yaşta olan herkesin sürücü kurslarına başvurduğu ve eğitim neticesinde ehliyet aldığı açık durumda bilinmektedir. Motorlu taşıt sürücü kursu açmak isteyenlerin; motorlu taşıt sürücüleri kursu yönetmeliklerine göre başvuruda bulunmaları gerekir. Bakanlığa yazılım olarak başvuruda bulunanlar kurs açabilir.
Sürücü Kurslarının Yapabilecekleri
Bir sürücü kursu daha fazla duyulmak için bir sürücü kursu youtube kanalı açabilir ve eğitim videoları hazırlayabilir.
Mesela: https://www.youtube.com/watch?v=1rLjWSSSLDo
Bu tip hareketler sürücü kursu açma maliyetini karşılar ve iyi para kazandırır. Mesela internetteki verilere göre, bir direksiyon öğretmeni aylık ortalama 23.300 TL maaş almaktadır. Direksiyon öğretmeni, 2024 yılında en düşük 17.100 TL alırken, en yüksek 34.300 TL maaş almaktadır. Önceki yıllara baktığımızda ise yine bir direksiyon öğretmeni, temmuz 2023 yılında ortalama 16.300 TL maaş alıyor olarak görünmektedir.