GirişimcilikDiğerİş Fikirleri

TV Kanalı Açmakla İlgileniyorsan Bu 3 Madde Senin İçin

Tv kanalı nasıl açılır? Tv kanalınız olsun isterseniz bu yazı tam size göre. Sektörden olmayabilirsiniz, televizyon dünyasını bilmiyor olabilirsiniz. Ama bu araştırdığınızda öğrenemeyeceğiniz ve de girişimcilik yapamayacağınız anlamına gelmez.

TV Kanalı Açarken Gerekenler

Kısa bir liste yapacak olursak:

Tv kanalı açmak için gerekenler:

  1. Mimari Tasarım ve Uygulama.
  2. Dekor Tasarım ve Uygulama.
  3. Video/Audio/Işık Projelendirme ve Uygulama.
  4. Otomasyon ve IT Uygulamaları
  5. Uydu ve Internet Yayıncılığı
  6. Devreye Alma ve Eğitim.
  7. Kurulum Sonrası Destek.

Diğer yapılması gerekenlere gelince,

Yayın hayatına girerek direk evlere misafir olabilirsiniz. Kulağa nasıl geliyor? Çok verimli gibi görünse de, görevi kötüye kullanma nedeniyle ciddi cezalarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü bölümümüzün başında da belirttiğimiz gibi halka hitap edeceksiniz. Bu nedenle işe başlarken yanınıza almanız gereken belgeler ve üstlenmeniz gereken bazı sorumluluklar vardır. İlk olarak, halka açık bir şirketin sahibi olmalısınız. Bir şahıs veya limited şirket ile TV kanalı açamazsınız. Kurumunuzla kablolu TV yayını yapabilmek için en az 275.000 TL ödenmiş sermayenizin olması gerekir. Aksi takdirde tekrar kanal açma konusunda başarılı olmanız pek olası değildir.

Bahsettiğimiz şartları sağladıktan sonra bir kaç uygulama yapmanız gerekiyor. Bu;

  •  İlk önce RTÜK’e (Radyo ve Televizyon Kurulu) bir televizyon kanalı açmak için dilekçe vermeniz gerekiyor.
  •  Dilekçeyi gönderdikten sonra “Yayın Lisansı Başvuru Formu”nu doldurmanız gerekmektedir. Bu forma internet kaynaklarından ulaşabilirsiniz. Emin olmanız gereken şey, tüm bilgilerinizin kesinlikle eksiksiz doldurulmasıdır.
  •  Kuruluşunuzu dağıtmak için “Kurucu Makaleler”.
  •  Şirketi temsil eden kişi(ler)in imzası ve vekaletnamesi gereklidir.
  •  Şirketinizin ortaklarının kaç hisseye sahip olduğunu gösteren hisse defteri.
  •  Logonuz sertifikalı olmalıdır. Aksi takdirde marka ile ilgili sorunlar olabilir. Buna göre logonun marka tescil belgesi de istenmektedir.
  •  Kurumsal Ortak Bilgileri. Bu bilgi; TC kimlik numaraları, ad-soyad, ikametgah belgeleri…
  • Planlanan programların formatı, içeriği, programı ve aktarım süreleri belirtilmelidir.
  •  Şirketinizin televizyon istasyonu için yeterli altyapıya sahip olduğunu gösteren teknik altyapı bilgileri.
  •  TV istasyonu için satın aldığınız ekipmanların listesi.
  •  Şirket Bilgisi. Bu bilgi; Telefon, Faks, Web Sitesi, Adres, Ana Stüdyo Merkez…

TV Kanalı Açma Maliyeti

2024’te alınan istatiklere göre, Türksat uyduları üzerinden yayın yapan toplam TV kanalı sayısı geçen yıl sonu itibarıyla 523’e ulaştı. Söz konusu kanalların biri 8K, biri 4K, 234’ü HD yayın yapıyor. Türksat uyduları, kısa süreli yayın (Satellite News Gathering-SNG) hizmeti alımına ilişkin de 62 TV kanalına hizmet sunuyor. Bu tabloya bakarak maliyeti hesaplarsak, totalde bir kanal kurmak lisans ücreti de dahil 8-10 milyonu bulabilir. Bu fiyatlandırma tabii ki alacağınız ekipmanlara ve tutacağınız stüdyoya göre değişebiliyor.

Aşağıya sizin için detaylı bir video da bırakıyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=LW9X7DHLfZQ

Bu arada unutmamak gerekir ki, bir TV kanalı açmanın veya kurmanın maliyetleri, kanalın hedef kitlesi, yayın türü ve teknolojik altyapısına göre değişiklik göstermektedir. 2025 yılında bu maliyetler, dijitalleşme ve içerik üretimindeki artış nedeniyle daha kapsamlı hale gelmiştir. Bir TV kanalının kurulumu için ilk aşama, yayın lisansı alınmasıdır. Bunun yanı sıra stüdyo ekipmanları, teknolojik altyapı, personel maaşları ve içerik üretimi gibi unsurlar da dikkate alınmalıdır.

Bu şekilde bakıldığında da, bir TV kanalı açmanın yani kurmanın toplam maliyeti, lisanslama, ekipman, içerik üretimi ve operasyonel giderler dahil edildiğinde 500.000 dolardan başlayarak milyon dolara kadar çıkabilir. Bu maliyetler, kanalın hedeflerine ve yayın türüne göre değişiklik gösterir.

TV Kanalından Kazanılacak Olası Gelir

Gelelim son başlığa, yani bu işte kar elde edip edemeyeceğinize… Bu tamamen sunduğunuz içeriğe bağlıdır. Kitlenin ilgisini çekmeyi ve elde tutmayı başarırsanız, bu aynı zamanda derecelendirme seviyenizi de etkiler. Dolayısıyla reklam yapmak isteyen markalar sizinle bu ruhla çalışmak isteyeceklerdir. Böylece büyük miktarlarda finansal gelir elde etmek mümkündür. Ulusal kanallara bakacak olursak burada her popüler dizinin reklam bütçesi bile 1 milyon liradan az değil.

Aynı şey yerel kanallar için de geçerli. Ancak ödenecek miktar tabii ki o kadar yüksek değil. Örneğin, 1 milyondan az nüfuslu bir şehir için yerel bir kanalınız var. Ayrıca popüler bir içerik formatına sahiptirler. Bu formatın genel olarak sohbete ve misafirlere dayalı olduğunu varsayalım. İlgili şehirde bir inşaat şirketinin genel müdürü bu programa katılabilir ve kendini tanıtabilir. Bunun için ödenecek ortalama tutarlar; 10.000 ile 15.000 lira arasında değişmektedir. Tüm bunların başarılı olabilmesi için elbette kanalınızda hedef kitlenize hitap edebilecek içerikler üretmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, tıpkı son 5 yılda serveti kötü biten 60 TV kanalı gibi, kanalınızın kapatılması gerekebilir.

Son olarak televizyonda değil internette kanal açmak isterseniz de eyleme geçebilirsiniz. Normalde bir Internet TV kanalı için en az 2 adet stüdyo kamerası kullanılması gerekmektedir. Bunun sebebi en az 2 farklı bakış açısıyla çekilen haber programı, açık oturum veya benzeri programlarda sunucu ve konuğu ayrı ayrı görebilmektir. Tabi 3 kamera olması durumunda bu dahada verimli bir program çekimine yol açacaktır. Ayrıca hem sunucu hemde konuklar için kaliteli stüdyo mikrofonları kullanılması ve kameramanlar için reji ile haberleşebilecekleri bir interkom sistemi olması oldukça önemlidir. Stüdyoda ayrıca iyi bir soğuk ışıklandırma yapılması görüntüde kaliteli sonuçlar elde etmek açısından oldukça faydalı olacaktır. Stüdyoda en azından 1 kameraman olması önemlidir ama otomatik açı kurulumlarıyla kameramansızda bir internet tv kanalı stüdyosu çalıştırmak mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu